SandNord

Torprenovering, djur, natur och trädgårdsarbete med en stor släng av nörderi

Fjärilstorka

Publicerad 2014-07-30 20:27:47 i Fotografi, Naturkärlek,

Kompisar jag hittade i diket utanför tomten där jag spenderar sommaren. Varför gå över ån efter vatten... :) Utanför knuten hittade jag det största beståndet av bastardsvärmare jag sett hittills, och ett gäng metallvingesvärmare. Gräsfjärilarna är så många att de är ivägen. Nu flyger även gott om citronfjäril och påfågelöga på tomten, ackompanjerat av en blyg blåvinge som inte velat visa upp sina fina färger ännu. Mindre blåvinge hälsade på häromdagen och för några veckor sedan räddade jag en humlerotfjäril som hade problem med den dagens friska vindar. Annars är det just nu lugnt på fjärilsfronten, renoveringsfronten och alla fronter som inte är jobbrelaterade. Ingen vila, ingen ro! 
 
Och titta, fotografen befann sig framför en kamera! Stoppa pressarna! Moi, och en liten humlrerotfjäril.
 
Men lite vila och lite ro kommer jag få. Den vilan ska användas till att tapetsera klart sovrummet på torpet. Äntligen!

Fjärilarna vid Vombsjön

Publicerad 2014-07-05 00:53:00 i Fotografi, Naturkärlek,

Det är när man sitter och sömngrusigt gnuggar ögonen klockan 00:29 en fredagkväll endast för att man vill uppdatera med sina senaste fjärilsfynd som nördigheten känns extra påtaglig. En underbar och fängslande nördighet med fascination för allt som... tja, allt som inte är fabricerat. Allt som är naturligt, som andas, lever och rör på sig. 
 
Det är nörden i mig som inte hinner byta om från shorts till långbyxor när jag hittar något intressant att följa efter in i det höga gräset. Det är nörden som i bakhuvudet vet var det troligtvis finns ormar men som godtroget trampar in i det höga gräset, bland stenrösen och orörd natur i shorts och sneakers. Dessvärre är det även nörden som får böta, i form av mångtaliga bromsbett. Ormarna har varit vänliga, och fästingarna likaså. Men flugorna..! I ärlighetens namn så krävde dessa bilder både blod, svett och mycket sol i ögonen. Vombsjöns östra strand stod för gästerna och det var inga dåliga gäster det bjöds på.
 
Bredbrämad bastardsvärmare. Slutligen! Helt oväntad men det tog mig en halv sekund att placera den där stora, svarta, klumpiga flygaren i ögonvrån. Så lätt misstagen för en skalbagge med sitt flygsätt men när den landat bjuder den på en färgprakt utöver det vanliga.
En annan god vän dök också upp, nämligen ingen mindre än den allmänna metallvingesvärmaren (som ju inte är så allmän längre). 
Och vad är bättre än två rödlistade svärmare på samma kväll, om inte två rödlistade svärmare på samma blomma?
Kvällens line up var riktigt fin och det var nästan eufori där inne i det höga gräset. Det var en liten yta med vildvuxet gräs och ängsblommor alldeles vid Vombsjöns strand och artrikedomen var på topp. Mindre tåtelsmygare var en av dem som kom och sa hej!
Vitfläckig guldvinge lyste i kvällssolen och gjorde skäl för sitt namn.
En mindre guldvinge stannade också till, men fladdrade snabbt vidare.
Sen har vi en liten luring som ofta kan vara svår att bestämma. Rapsfjäril eller kålfjäril? Mitt förslag är det förstnämnda, men det kan ju också vara fel.
Oerhört nöjd med vad Vombsjön hade att bjuda på! Förutom de visade fjärilarna fanns det mängder av slåttergräsfjäril, en silverblåvinge och säkerligen andra gräsfjärilar som jag inte hann titta närmare på. I helgen blir det andra äventyr och kanske finns det nya intressanta fynd att rapportera då. 

Om

Min profilbild

Jag är en tjej på 26 år som renoverar ett gammalt torp i skogen, arbetar som biolog och nördar kring det mesta som rör djur och natur. Min trädgård ska bli en fjärilsrestaurang och mitt hem ska bli en lantlig dröm.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela