SandNord

Torprenovering, djur, natur och trädgårdsarbete med en stor släng av nörderi

14/7

Publicerad 2015-07-14 22:11:10 i Renovering, Trädgård,

I dagarna tre har jag nu jobbat med mitt lilla projekt. Nu är det klart! Tillåt mig att presentera min hemmasnickrade spaljé med tillhörande rosor!
Byggfasen:
Och simsalabim ;) så var den färdig:
I jorden hittar vi rosorna White New Dawn (klättrande) samt Pink The Fairy (marktäckande). De kommer förhoppningsvis se ut ungefär såhär:
Ser verkligen fram emot att se rosorna växa upp! Detta element har saknats vid torpet. Dock hittade vi några ledsna grenar av vad som ser ut som nyponbuske vid dassets hörn. Kanske en rest av en gammal ros?
Lite senare på dagen fick blommor från mammas trädgård och gratisblommor från en kollegas trädgård flytta in i rabatten. Liljor (osäker färg, trolig tigerlilja), vit fingerborgsblomma, gul sibirisk vallmo, rosenbräcka, purpurklätt och en vit sommarblomma som får bytas mot någon perenn nästa år. Det ser ju alltid väldigt tråkigt ut när det är nyplanterat men till nästa år breder de nog ut sig. Groparna är välfyllda med brunnen hästskit. ;)
Fingerborgsblomman kommer ju inte finnas kvar på denna plats nästa år då den är tvåårig och blommar andra året. Men den kommer fröa, och de frösår sig duktigt. Jag har bara mörkt rosa så detta blir ett fint tillskott i trädgården!
Inne i skuggan under kornellen har vi klippt, rensat och räfsat. Nu är det glest, öppet och fint! Där bor nu ett gäng
skuggväxter som ska få breda ut sig i ett blivande woodland.
Hosta "Frances WIlliams"
Hosta "Touch of Glass"
Hosta "Halycon"
Alunrot "Silver Scrolls"
Kaukasisk förgätmigej "Jack Frost"
De har också fått en god dos gödsel och i gengäld önskar jag mig att de breder ut sig duktigt och blir stora, fina bestånd!
I trädgården hittade jag också några trevliga typer idag. Bland annat denna häftiga skalbagge, "humlebagge"!
Och så en husuppdatering såklart. Murning avslutad, nu går projektet in i nästa fas. En "klack" ska muras ovanpå och sedan ska botten av huset påbörjas.
 
 
 
 
 

Semester och torpardrömmar

Publicerad 2015-07-12 23:36:00 i Renovering, Trädgård,

Som sig bör börjar alltid besöken på Hjärttorp med trädgårdssyn. Vad blommar idag? Vad har ploppat upp sen sist? Lever alla träd, har nånting gått av?
 
En vandring i trädgården nu i juli bjuder på fantastisk diversitet. Det är inget som hoppar upp och slår dig med häpnad, men när du tittar så ser du allt fler och fler härliga stämningshöjare.
 
Vid grinden blommar några fåtal slåttergubbe. En ganska simpel blomma, egentligen, men vår tids jordbruk och trädgårdar har bidragit till att slåttergubben är starkt på tillbakagång. Kanske snart fridlyst, då den minskat så kraftigt. En solgul lite gubbe som hälsar välkommen in i trädgården!
I slänten mot vägen växer flera stora fingerborgsblommor. Denna var enormt hög, kanske den högsta jag sett, och trots storleken gör sig fingerborgsblommor alltid bäst om man studerar dem på nära håll.
I skuggan under en stor gammal lönn växer torparliljorna. Med sin starka färg syns de hela vägen från infarten.
Mobilkameran gör dessvärre inte färgerna rättvisa!
I ett soligt hörn står det gamla, bortglömda äppelträdet. Det som inte gett frukt, kanske någonsin? Det lilla, förvridna, förkrympta äppelträdet. Med lite gödsel och långsam upprätning får man till slut lön för mödan. I år ska vi äntligen få uppleva hur detta träd smakar!
När man klipper gräset gäller det att se upp! Väjningsplikt för grodor och paddor råder. :) De hoppar hej vilt och verkar gilla den fuktiga gräsmattan. Vill de inte synas lägger de sig platt med marken, mycket lurigt. Turligt nog är större delen av trädgården inte klippt, så de får hoppa iväg till mer passande miljöer i kanterna.
 
När man har spatserat färdigt i trädgården finns det jobb att hugga tag i! Grunden är gjuten, murning är påbörjad. Ett tillbygge håller på att ta form! Det rör sig sakta framåt dag för dag. Vårt mål är att få upp ett tak över grunden så fort som möjligt för att sedan kunna jobba på där under när vädret börjar bli sämre. Jag ser redan hur en gammal ("den har stått där sedan för alltid") schersmin kommer bilda en perfekt mysig portal att gå under när man rundar den nya husknuten.
Sen håller jag på med ett eget litet projekt också... men det är hemligt tills dess det är färdigt. Och just det, jag har inte visat vad lite färg tidigare i våras kan göra för underverk:
Just nu skriver jag i sängen och lyssnar på kattugglorna som skriker mellan gården och Hjärttorp genom ett öppet fönster. Så underbart att äntligen få byta lägenhet och asfalt mot landet för ett tag. Men det gäller nog att ha lite is i magen och omfamna alla ljud och vilda djur när det är dags för första natten i stugan. :)

Om

Min profilbild

Jag är en tjej på 26 år som renoverar ett gammalt torp i skogen, arbetar som biolog och nördar kring det mesta som rör djur och natur. Min trädgård ska bli en fjärilsrestaurang och mitt hem ska bli en lantlig dröm.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela