SandNord

Torprenovering, djur, natur och trädgårdsarbete med en stor släng av nörderi

Välkommen Transparente Blanche

Publicerad 2013-09-29 20:28:48 i , Renovering,

Det har ju varit mycket äppeltjat här. Och det lär säkert fortgå ett bra tag. Men nu är trädet i backen - äntligen!
 
Måste säga att jag är något förbluffad över hur otroligt näringsfattig marken är. Det blev väl mest tydligt idag när jag hällde på gödsel där jag skulle plantera...
I våras blev jag överraskad av de kolsvarta, plöjda fälten på västgötaslätten. Idag blev jag förvånad över min bleka, sandiga (torra) jord. Det känns helt sjukt! Jag har aldrig sett så fattig jord i en trädgård innan. Det ser ut som en sandlåda....
 
Efter en hel del gödsel åkte trädet i jorden och OJ så nöjd och stolt jag är!
De proffsiga banden som jag köpt var verkligen i kortaste laget. Är meningen att man ska slå störarna i trädets jordklump eller? Fick som synes skarva med snören, men det var ju nåt brett jag ville ha för trädets skull. Stolpen klagar nog inte på snören. Nu ska det bara till en säck eller nät att klä in kronan med. Ingen ska mumsa på mitt träd förutom jag (på äpplena dårå, bark är inte mums).
 
Passade på att gräva i den framtida rosa rabatten också. Vet ej om det var smart eller osmart. Orkade inte gräva ner alla tidlösa som fanns där, de ligger kvar i en kasse... De var ju så himla många! Många lata lökar som inte behagade blomma i år. Men lökar är ju rätt snälla. Höstflox och såpnejlika åkte i backen, samt nåt annat som inte blommade längre. Kanske aster? Får väl se om de gillar eller ogillar denna behandling. Kan villigt erkänna att jag inte var världens bästa trädgårdsmästare när jag grävde ner dem igen. Jag har helt enkelt ingen aning om vad jag pysslar med. Men jag gillar att gräva. Det känns konstruktivt.

Höst betyder marknad

Publicerad 2013-09-28 17:25:00 i , Fotografi, Naturkärlek,

Förra helgen fick jag trevlig besök som förgyllde tillvaron när det ändå inte var särskilt mycket att jobba med. Men någon måste ju ta helgpasset i vilket fall. Vi åkte till Börjes i Tingsryd och blev besvikna på hästaffären, det var inte alls som jag minns det när jag var där för över 10 år sedan. Har affären förändrats eller är det bara jag som blivit äldre..? I vilket fall så fanns där nästan bara märkeskläder vilket var riktigt trist. Jag ville ha en varm tröja, men det fanns jag istället inne på varuhuset. Där fann jag också lökar till min trädgård! Det blev mer kvicklök, så nu har jag mängder av den. Den är ju helt enkelt så sjukt söt! Dessutom inte så poppis bland vilda djur, antagligen för att det är en slags vitlök. Det är bra, eftersom jag även köpte hyacinter i olika rosa nyanser. Det blev även honungslök, röda tulpaner och vita vackra narcisser (Recurvus). Dessvärre är det få hyacinter i påsarna och det visade sig efteråt att Börjes inte direkt var det billigaste stället att shoppa på... Kanske blir en tripp till Blomsterlandet i morgon om jag orkar, de skulle visst ha ett trevligt och billigare utbud i år! Snälla mamma har dessutom köpt två kilo med påskliljor och pingstliljor (det vill säga Recurvus... det blir många såna!).
I Tingsryd såg vi reklam för en höstmarknad i Alvesta på söndagen. Så givetvis åkte vi dit! Vi blev riktigt förvånade över hur stor det var och mängden besökare. Det var så roligt! 20 kr inträde och väldigt många "knallar". Jag är en honungstok (speciellt nu, då jag funderar på att börja med bikupor i framtiden) och råkade köpa tre sorters honung: Ljung, raps samt med pepparmynta och eukalyptus. Det blev även grovt, supergott bröd, ekologiska KRAV-ägg, en naturlig handkräm och havtornsmarmelad.
Det var även DM i brukskörning/bruksridning, superkul att se alla fina hästar kämpa sig genom kluriga banor och dra tunga stockar. Skogshuggarna fick slita rätt hårt de också med trästockarna... :)
Denna helg är jag ledig och kunde således åka hem till Jönköping, SKÖNT! Så även denna dag var det dags för marknad i stan, dock tror jag kommunen glömt att de skrivit "skördemarknad" i programmet. Nån direkt skördemarknad kan jag inte påstå att där fanns, en riktig besvikelse... Marknad var det ju, men skörden var nog nån annanstans! Fyra ynka stånd som inte sålde nånting av intresse. Så vi drog till Brunstorps Gård och gick på Fruktens dag istället! Köpte Katja och Aroma för provsmakning, mängder med must och saft från Rudenstams, ännu mer honung (med propolis, samt en likadan + nyslungad till mamma och pappa) och en handgjord tvål som luktade mums. Vi kollade på äppelutställning och såg en fiffig mackapär som både skalade, skivade och kärnade ur äpplet bara man satte dit äpplet på ställningen och sen vevade lite! Ha-begär, någon?
Vi hade även med föräldrarnas yrväder till hund till stan och miljötränade. Hon fick följa med en stund och vi la bara fokus på hundträning, och det gick riktigt bra! .et var verkligen toppenträning! Hon var riktigt duktig fast man måste ge henne all uppmärksamhet och verkligen träna på att inte hälsa på allt och alla. Sen fick hon sitta i bilen ganska mycket, även det bra träning och hon är kalasduktig. Älskar att åka bil, hoppar in innan man hunnit öppna helt och sitter/ligger lugnt tills man är tillbaka. Några fler turer till stan så har hon nog lugnat sig betydligt och kan fokusera mer på oss och mindre på omgivningen.
 
Självklart grejas det även med trädgården på Hjärttorp i helgen! Pappa har varit sjuk och inte hunnit vara där med talriksharven, men det gör inget. Nu är fokus på att få ner äppelträdet i jorden! Idag har jag grävt rent en yta där trädet ska stå, tagit bort ALLT vad rötter heter och gjort fint. Det var ju smidigt gjort eftersom allt harvande verkligen gett resultat, det mesta som ligger kvar ligger löst på marken. Dock finns det lite rötter kvar under ytan, jag hoppas harven kan ta det, annars är det väl bara att kavla upp ärmarna... I morgon ska jag köra dit ett lass gödsel, gödsla, gräva ett hål, vattna och PLANTERA. Tjohej! Jorden där är verkligen fantastisk, mycket sand och bara små mängder lera. Perfekt att gräva i, väldränerat och luckert. Med mängder av välbrunnen stallgödsel kan det bara bli bra. :) Jag grävde även klart runt schersminen och tänkte slänga på gödsel där också imorn.
 
Jag kikade på rabatten där jag tänkte plantera lökarna (förutom tulpanerna, det ska vara en rosa rabatt!) men det får nog vänta två veckor tills nästa lediga helg. Jag orkar inte mer den här helgen. Trött tjej just nu... :)
 

Trädgårdsdrömmar

Publicerad 2013-09-18 17:33:00 i , Renovering,

Just nu är trädgård ungefär det roligaste som finns! Herregud vad jag planerar, fantiserar, googlar och läser. Och köper tidningar! Trädgårdstidningar är helt fantatiskt rolig inspiration till det hela, och det finns alltid nånting som jag kan ta till mig. Jag älskar att min trädgård är så dynamisk; där händer massor med grejer!
 
Övergripande tema
För mig är det superviktigt att bevara traditionen. Det gamla. Det som fanns så länge, men som försvann i ett nafs när traktorn svepte över Sverige. Jag vill värna om arter som idag missgynnas av vårt homogena landskap, och dit räknas både djur och växter. Jag vill ha en blomning som börjar tidigast tidigt på våren med snödroppar, vide och krokusar för att hjälpa de tidiga insekterna som vaknat ur vinterdvalan. Jag vill ha riktiga växter med färg, doft och nektar. Insekterna ska kunna kalasa som aldrig förr i min trädgård. Eftersom det är ett gammalt torp, har marken aldrig gödslats mer än punktgödsling i vissa rabatter. Hela trädgårdsytan är näringsfattig och ganska sandig, alltså fullkomligt ypperlig för äldre växter som helst vill ha ganska lite näring.
För egen del vill jag ha vissa växter som inte är så vanliga i min region, men ack så vackra. Det viktigaste är att det inte är invasiva växter som konkurrerar ut de mer försiktiga typerna, samt att det alltid handlar om perenner. Eller ettåriga blommor som frösår sig själva. Jag vägrar ha en paradträdgård med växter som inte klarar en svensk vinter.
 
Fruktträdgården
Jag börjar med något bekant, som redan nämnts flera gånger. Denna ska ligga bakom huset. Det är ett tillräckligt lågt hus, så det skuggar inte så farligt mot träden. Nästan inte alls, faktiskt. Hela trädgården är vindskyddad och här på baksidan blir det riktigt, riktigt varmt. Här ska det stå äppel, päron och plommon. Fältskiktet ska vara blomsteräng. Det är väldigt näringsfattigt och jag kommer tokgödsla hos träden men inte på resten av ytan. Jag planerar att så ängsfrö där till våren, lämpligen från Pratensis. De har precis sådana blommor som jag vill ha. Mest hoppas jag att vallmo vill ta sig, det är ett sånt underbart utropstecken och känns Skåne-exotiskt. Vill cikoria växa där blir jag ännu lyckligare. Fröblandningarna kommer i övrigt att fokusera på blommor som är poppis hos humlor, bin och fjärilar, så som vädd, humleblomster, klint, prästkrage, gullviva m.m...
 
Slänten
Här planerade jag tidigare för en blomsteräng, men området är redan bevuxet och behöver inte harvas så som fruktträdgården. Här är bevuxet med både ogräs och blommor och lökar. Det finns en liten lund med några björkar nära uppfarten, och högst upp mot huset står lite buskar; syren, forsythia, och några mer som jag inte minns... Tanken är nu att leka med slänten och tänka stort! Här kan jag plantera många buskar, med större buskar högre upp och mindre längre ner. Jag kan till och med skapa rum med buskar eller häckar. Där det är som lägst kan jag anlägga en grillplats om jag vill. Från den platsen och upp mot huset vill jag ha en klippt gräsgång, och en liten grind ut till vägen. Uppe vid huset slutar/börjar gången med ett valv som ska bekläs med klätterrosor, samt några trappsteg i sten. Om man tittar från vägen mot huset har man en stor träddunge (snarare skog) till höger, med stora lönnar, och slänten till vänster. Även i skogen är det en slänt, men den är ju inte lika uppenbar. Slänten är ganska diffus i tanken, men jag vet en sak. Jag måste ha en magnoliabuske.
 
Stenpartiet
Bakom huset sticker det upp lite berg ur jorden och har helt perfekt solläge hela dagen. Där är varmt som en smältugn när solen är framme, så det är inte svårt att gissa vad som ska växa där... Kärleksört, takört, fetknopp och fetblad såklart! Antagligen ackompanjerade av lavendel, kantnepeta och isop i förgrunden. Suckulenterna är växter som tokälskas av insekter, och i en varm, vindskyddad miljö kan man nog räkna med många besökare.
 
Det finns mycket mer på lager men lite får man väl spara på... :)

Tre dagsverken

Publicerad 2013-09-18 16:59:00 i , Renovering,

Här händer det grejer! Oj oj oj, om jag får säga det själv. Och det får jag ju.
 
Helgen som var upplevde jag lyxen av att få åka hem en helg. Jag for direkt till Hjärttorp och satte igång med arbetet. Snälla pappa hade varit där och huggt ner björken som stod nära huset, och mitt i min tänkta fruktträdgård. Oavsett de erfarenheter jag har, så hatälskar jag min inställning till jobb som måste bli gjorda. Varesig jag vill göra jobbet frivilligt, eller om jag måste, så är tankebanorna alltid de samma. "Det här kan ju inte ta så lång tid!" eller "Så svårt kan det inte vara!".
 
Så jag började med att släpa bort alla grenar i varierande storlekar, från björken till kanten av trädgården. Där ligger ändå ett gammalt fallet träd och skräpar. Målet: rengöra ytan så pappa kunde harva där.
Det tog ganska lång tid. Till mitt försvar så grävde jag även upp en pion, vattnade äppelträdet, flyttade på tegelpannor och... dagdrömde. Det är vansinnigt lätt att dagdrömma när jag är där. Tankegångarna bara studsar mellan möjligheterna, eller så sitter jag bara och lyssnar på alla småfåglar och bannar mig själv för att jag inte är bättre på fågelläten.
 
 
Dag två. Dags att ta hjälp av det tunga artilleriet! Motorsågen sågade upp de stora grenarna så jag (vi) kunde släpa bort dem också, samt själva stammen såklart. Runt trädet stod mängder med tegelpannor, som placerades vid huset istället och de trasiga slängdes på min trasiga-tegelpannor-hög vid uthuset. Det området är ett senare projekt... Även vedkubbarna hamnade här på en fin, ostaplad hög.
Nu kan vi harva!
 
 
Nästa uppgift: lasta alla torvor på bilflak. Easy peasy, right?
Jag vill här påminna om att jord väger. Växter väger. Rötter väger.
Jag har nu träningsvärk.
Det blev ungefär jättemånga mer flak med skräp än vi räknade med. Växtlagret i den här biten trädgård är verkligen makalöst tjockt. Har ni nån aning om hur rejäla rötter ljung egentligen har? Jag vet. Har ni nån aning om hur långa rötter ett fingertjockt träd kan skicka iväg? Jag vet.
 
 
Harven har harvat, spaden har grävt. Rötterna kring trädet är hyfsat blottlagda.
Något senare (på söndagen) gav vi nog upp tanken på att dra upp trädet. Vi har inte ens försökt (förutom att såga sönder en rot), men det började regna, jag orkade knappt hålla i en grep, trädet hade helt enorma rötter och harven gick sönder på lördagen och fick svetsas, traktorn fick punka på söndagen vilket tog fyra timmar att fixa... Ungefär då kom mamma förbi med den briljanta idén om att sätta ett stort fågelbord på stubben. Är det tillräckligt brett kan ju inte katten klättra upp där, och det vore ju faktiskt rätt fint.
 
Första, andra, tredje - taget! Alla åkte hem och åt pizza istället.
 
Min tanke med helgen var att 1) harva, 2) ta ner björken, 3) plantera äppelträdet.
Som synes är vi fortfarande på punkt ett och jag hatälskar fortfarande min inställning till hårt arbete.
 
(Jag har sjukt mycket att skriva om min planering av trädgården, det får nog ett eget inlägg. Känner att det kan vara bäst så.)

En helg i Ryd

Publicerad 2013-09-08 16:53:57 i Fotografi, Naturkärlek,

Är man övergiven hela helgen får man väl hitta lite nya vänner, det är mitt motto!
 
 
 
 
 
 

Saknar mitt torp

Publicerad 2013-09-07 19:53:00 i , Renovering,

Jag undrar om jag nånsin kommer kalla det "mitt hus"? Jag är så himla förtjust i att kalla det för mitt torp! Det låter så gulligt och mysigt, och alla man pratar med får genast en adekvat bild av min bostad.
 
Ikväll sitter jag ensam i lilla Ryd, i villan vi hyr. Jag har "helgskiftet" men gör inga avancerade grejer på egen hand. Just nu äter jag godis och orkade inte konvertera fler julianska datum i Excel för tillfället. Vi är inte så fancy att vi vet hur man gör en riktig formel, och de formler jag googlat mig fram till använder alla årtal också. Vår data har inga årtal... Så så blir frågan istället hur man skulle kunna lägga in siffrorna 13 framför de andra siffrorna i kolumnen, automatiskt. Det är nämligen över 40 000 rader i arket...
Alltså får jag konvertera manuellt. Tjohej.
 
Ramlade över en bild från när jag målade på torpet och var nöjd med vad jag gjort. Det är jag ännu! Pappa har varit där och målat toppen på den andra gaveln. Så nu är det bara toppen på denna gavel, lite på trapphuset och lite vid verandan sen är det FÄRDIGMÅLAT! Om en vecka står jag där hemma och vid den här tiden har vi förhoppningsvis både fällt björken, sågat bort stubben och harvat trädgården på baksidan. Kvar att göra efter detta är att kratta bort alla torvor, slänga dem på släpet, placera ut mitt äppelträd, gödsla där (och vattna! Var är regnet??), såklart gräva en enorm grop och slutligen - plantera mitt ljuvliga Transparente Blanche!
 
I framtiden ska detta träd få sällskap av Aroma och Lobo och förhoppningsvis mitt räddade, okända äppelträd. I framtiden ska där även stå päronträd och plommonträd i min fruktträdgård.
På denna bild ser man de rosa och lila höstastern som står i rabatten. Det rosa gör sig så himla fint mot huset, och rosa är ju väldigt fint i allmänhet. Så det blir nog många fler blommor mot husväggarna med den kulören!
 
 
Det gick för övrigt åt nästan en hel hink med rödfärg till denna gavel... Här snackar vi torrt, sprucket virke! Nästa år, eller när vi byter fönster, blir det helrenovering av denna sida. Det är åtminstone min åsikt, men nu är träet något räddat ifall diskussionen drar ut på tiden. ;)

Mixed up - photo gallery of summer 2013

Publicerad 2013-09-06 21:49:00 i Fotografi, Naturkärlek,

Lite bilder från ditt och datt. Naturbilder som värmer mitt lilla hjärta... och får mig att snart, snart klicka hem det där macroobjektivet.
 
Vårtbitare på grusvägen där hemma
 
Gul solhatt på Julita Gård, Sveriges Lantbruksmuseum
 
Vinbergssnäcka på en skogspromenad
 
Havsanemon på Universeum
 
Sssssnook...
 
 Skördeglädje, mango i världens färger!
 
 
Glad tjej som just simmat för andra gången i sitt liv !
 
 
Överflödigt att påpeka att jag är totalt dödsförälskad i vår svenska natur? Den här sommaren och hösten har varit fullkomligt underbara årstider, fastän hösten bara ännu börjat... Men den har börjat med dunder och brak. I helgen hoppas jag ta mig ut och 1) fotografera den gröna sländan som hänger vid min arbetsplats, samt 2) fånga början till den färgsprakande höstglöden. Det utlovas blå himmel och värme och löven börjar bli fantastiskt brandgula.
 
Cheers!

Om

Min profilbild

Jag är en tjej på 26 år som renoverar ett gammalt torp i skogen, arbetar som biolog och nördar kring det mesta som rör djur och natur. Min trädgård ska bli en fjärilsrestaurang och mitt hem ska bli en lantlig dröm.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela