SandNord

Torprenovering, djur, natur och trädgårdsarbete med en stor släng av nörderi

Snabbfångat

Publicerad 2014-04-21 17:17:31 i Naturkärlek,

Det är bra tillfällen att gå på jakt med kameran nu! Allehanda fina saker finns att studera, om man bara vågar kika tillräckligt nära...
Mmm, pollen!
Det värmer i själen att se våra tappra bin vara ute och samla pollen (se de blåa kuddarna på bakbenen). Än är de inte utdöda på våra breddgrader och så kan det väl ändå få förbli!
Väntas fint väder även i morgon, återstår att se vad temat för dagen blir då.
 
Hej från biologen!

Våren på Hjärttorp

Publicerad 2014-04-20 21:16:00 i Naturkärlek,

Hittat i trädgården! Där finns mängder med citronfjärilar, humlor och fuksfjärilar. Tycks mig vara vinbärsfuks jag fångat idag och såg många av. Mest glad är jag dock över den lilla gröna krabaten som jag tror är en grönsnabbvinge. Och snabb var den! Det är så roligt att se vad som kikar fram och trivs i trädgården. Mest har jag jag sett jordhumlor men nånting annat fanns där idag, dock väldigt smått och väldigt snabb så jag fick ingen grundligare titt.
 
Citronfjäril, hona (ljusare än hannen men när man bara ser undersidan är de väldigt lika, det syns tydligt när de flyger)
Humla, tror det var en slags jordhumla men den var ganska diffus i färgerna och väldigt flink bland blommorna så jag hann inte riktigt se.
Vinbärsfuks..?
Närbilden på grönsnabbvingen är kanske det sötaste jag sett! Helt gråhårig, med vad som ser ut som enorma ögon och zebrarandiga antenner och ben. Cutie! En pytteliten sak, så man får ha ögonen med sig om man ska få syn på den!
Hittade även den här luringen. Fick hjälp med att bestämma den till rödsköldad asbagge. Kul grej! Ny art för min del men nu kommer den inte undan om jag ser den igen!
 
Såhär ljuvligt kan det vara på Hjärttorp nu. En av lönnarna har gått i blom och om man står under den en sån här solig, varm dag var hummandet från insekterna, främst humlorna, riktigt betyggande. Våren är här - på riktigt!
På en liten skogspromenad sprang vi på både ödlor och en kopparödla. Torde väl vara skogsödlor som ränner omkring, de är verkligen överallt! Så nu har vi kryssat obestämda ödlor, snok och kopparödla. Undrar när första huggormen visar sig? Och var är salamandrarna? Varför bor det varken salamandrar eller grodor i min damm? Den fronten får det verkligen bli bättring på!
 
Hej från biologen!

Nästan färdigspikat!

Publicerad 2014-04-20 20:22:12 i Renovering,

Det är inte mycket kvar nu. Inte mycket alls. Några brädor som ska sågas i vinkel, och några små minifjuttar vid den där hyllan från helvetet. Sen ska skorstenen målas vit. Taket ska målas vitt. De sista spikarna ska efterdras. Varje gång jag är där tittar jag girigt på tapetrullarna på golvet... Det är så nääääära nu! Om bara sovrummet är klart, badrum/tvättstuga är klart, och det finns kyl/frys/spis i köket så kan man ju flytta in. Eller? 
Jag inser först nu att, för att ta denna bild, blev jag tillfälligt en leftie när jag spikar. Så är inte fallet, men tydligen kan jag bara fotografera med högerhanden och ärligt talat så spikar jag inte på riktigt på bilden... Shame on me, det är ett fotomontage! Däremot har jag snart stans starkaste högerarm, jag har blivit en jävel på att pricka spiken och spika in det där sista utan att slå på träet (oftast) och dessutom blivit en fena på att såga spont utan att de bryts av. Så jag kan till och med såga dem själv om jag måste. Det finns fåniga saker att vara stolt över, och så finns det detta. 
Här kan också se att den sista biten renoveringstapet minsann är uppsatt! Nu är hela taket på denna sida spikat och de sista bitarna är också ditspikade. Det finliret lämnade jag med varm hand över till käre pappa, som sågade till halvbrädor och petade in dem i spåren. Finlir är inte min grej, men kanske finner tålamod till det när allt fler stora saker börjar bli klara.

Våren på slätten

Publicerad 2014-04-16 21:35:00 i Naturkärlek,

Igår tog jag timeout och åkte till Tåkern på fågelskådning! Knåpade ihop en del nya arter för året, däribland gravand, snatterand, någon form av beckasin, rördrom på läte, något som antagligen var en lärkfalk som knyckte en beckasin i flykten, skedand och brun kärrhök i mängder. Underbart soligt men blåsigt. 
På vägen hem stannade vi vid Röttle by och tittade på harrar som lekte i Röttleåns utlopp, ett härligt skådespel att få bevittna på första parkett bara en meter eller två från vattnet! På stranden hittade vi en uppspolad dykarbagge och Cindy fick lära sig att vågor inte är så farligt.
 
Våren är verkligen kommen, humlorna surrar överallt, gärdsmygen sjunger och försvarar revir och så såg vi en räv springa över ett fält. Här hemma skäller rävarna på nätterna så det går rysningar utmed ryggraden, ett ganska läskigt läte om man inte vet vad det är som skriker så mitt i natten...
 
Hej från biologen!
 

Spontat tak

Publicerad 2014-04-16 21:27:25 i Renovering,

Flitiga Lisa har varit i farten igen och när man väl fått in snitsen så går det rätt fort att sätta upp pärlspont. :) Dessvärre blir det ju en himla massa spikar som måste efterspikas med ett don eftersom man skadar brädorna annars. Men det är väl smällar man får ta. Det blir så fint att jag vill flytta in bums så att jag får njuta av mitt fina tak!
Det ser nästan ut att redan sitta spont på den horisontella delen av taket men det är bara ohyvlade brädor. Nu är det bara en snutt reparationstapet som ska upp, lite mer spont och fönstret ska tätas. Sen så!

Storm på Vättern

Publicerad 2014-04-11 08:17:00 i Naturkärlek,

Här på bloggen följer vi ju våren, och vanan trogen stannade jag mitt i steget igår kväll när jag plötsligt hörde ett högt surrande. Eller snarare, ett högt brölande. Men hjälp, vad är det för monsterhumla som är ute och flyger i skymningen när det är +2 och regn? Den flög förbi mig och överallt, svår att se i mörkret. Men den flög så lustigt... Ganska snart inser jag att det är en skalbagge, och inte vilken som helst. Det är tordyvelpremiär! Riktigt stor och fin, och jag hoppas den överlevde gårdagens kyliga skitväder.
Ungefär såhär mycket skitväder var det vid Huskvarnas hamn, höll på att blåsa bort, förfrysa och bli nerskvätt på samma gång. Nöjd med att inte åka båt just då!
Hej från Biologen!

Skitviktigt

Publicerad 2014-04-10 21:09:23 i Renovering,

Idag förstod jag för första gången den där fascinationen över grävmaskiner som små barn ofta besitter. Här har man arbetat, grävt, slitit, släpat, burit... och så kommer en grävmaskin och med hjälp av en liten joystick lyfts jordmassor och stora stenar som ingenting. Ingenting! Så tydligen gillar jag grävmaskiner. Och desto mer gillar jag att det nu finns avlopp vid Hjärttorp! 
Det krävdes dock lite biotopvård så därför är nu de stora granarna nere vid vägen borta. Öppet och fint blev det! Jag kommer dessutom få ett stort fult rör som sticker upp ur marken nere vid vägen. Så jag planerar självklart redan för vad för slags trevliga krukväxter jag kan ha där som skymmer åbäket. Rötter är nämligen Big No No, så inga planteringar i närheten av infiltrationen...
Vi passade på att såga ner lite småsly också så det ser lite bättre ut kring uthuset. Känns fint! Trädgården ser ju såklart helt hopplös ut nu, ut och härja med spaden och rätta till... Men VÄRT DET!
SnällPappa tog även bort ett eluttag i sovrummet så jag kan göra klart med renoveringstapeten runt fönstret. I helgen ska det inhandlas pärlspont tilll taket. Under påsken vill jag få upp både spont och tapeter. Så det så!
 
Hälsningar från Ambitiösa Hörnan

Fjanthylla revisited

Publicerad 2014-04-08 12:38:33 i Renovering,

Vi tog oss över knölen och idag är hyllan och väggarna målade två gånger! Nu ska jag googla om man kan använda träfärg på skorstenen eller om den behöver någon slags specialfärg. Kladdade lite med snickerifärgen och den tycks ju ha både fastnat och gett trevlig fräsch färg. Skorstenen är idag mer grå än vit men jag ska nog skaffa en inte så kritvit nyans till den. Känns som att den kommer bli grå igen efter en eldning i kaminen men så illa kanske det inte är!
 
Inne i garderoben har jag också slipat och målat och nu har jag en finfin hylla där! Före och efter...
Taket ser också ljuslila ut men det är vitt. Så ingen tror något annat.
Grymt nöjd med resultatet! Tejpen är ännu inte borttagen på bilden.
 
I framtiden: på torsdag påbörjas grävning av avloppet!!

Fjanthylla

Publicerad 2014-04-02 23:11:49 i Renovering,

I sovrummet finns en liten hylla. Den består av tre hyllplan i ett överblivet litet utrymme mellan skorsten och garderob. Varje hyllplan består av tre fastspikade brädor och kvartslister och satt uppe med hjälp av en konsol och en bräda. 
 
Jag tycker inte om denna hylla.
 
Vi har bråkat idag och den har fått mycket omsorg från mig, men den har mest huvudvärk tillbaka. I korthet kan jag säga att jag inte är någon Martin Timell eller Anders Öfvergård och det ser fan inte snyggt ut när jag skrider till verket.
 
Jag har nu en charmant hylla, helt klart unik, med nya kvartslister och ny färg. Något säger mig att färgen kommer se ut som skit i morgon... 
Jag antar att ett djupt andetag och lite mer färg är receptet till framgång. 
 
Puss och kram lilla hylla. Hur man kan bråka så mycket med något så litet är över mitt förstånd. 
 

Sammetslent

Publicerad 2014-04-01 10:27:00 i Trädgård,

Prisad vare vårblomningen.
 

Om

Min profilbild

Jag är en tjej på 26 år som renoverar ett gammalt torp i skogen, arbetar som biolog och nördar kring det mesta som rör djur och natur. Min trädgård ska bli en fjärilsrestaurang och mitt hem ska bli en lantlig dröm.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela