SandNord

Torprenovering, djur, natur och trädgårdsarbete med en stor släng av nörderi

Inredningsromantik

Publicerad 2014-02-26 09:07:03 i Inredning, Renovering,

Ibland blir man kär och då kan det gå såhär:
Denna ska få bo i min hall på ovanvåningen; väldigt lite väggyta, lågt i tak med konstiga vinklar. Den är perfekt på så många vis! Den vita bakgrunden blir en bra fortsättning från pärsponten. Färgerna harmoniserar med farstu och sovrum. Motivet är ursnyggt. 
 
Dessvärre har Rusta 25 % rabatt på sina tapeter just nu. Dessvärre, därför att jag redan spenderat en massa pengar där på sovrumstapeterna och undrar varför denna kampanj startade först nu?

Dagsverke

Publicerad 2014-02-23 22:18:43 i Renovering, Trädgård,

Vi kanske har drabbats av vårkänslor, eller bara tagit oss förbi en stoooor puckel. Oavsett vad anledningen är så går nu renoveringen framåt med stadiga steg! Nu är det nya fönstret på väg upp i trappen och även om det inte sitter på plats riktigt som det ska med panel på utsidan, och på insidan är det fortfarande inte klart... men jag är så kär i detta fönster. Så kär! Dessutom, med den nya höjden, blir det en utmärkt utkiksplats mot fågelmataren och infarten till trädgården. Efter en hel vinter med svart papp som täckt hela väggen och det gamla fönsterhålet känns det som att vinna på lotto nu när man både kan se ut igen, höjden känns perfekt och så är fönstret i sig så fint att jag nästan smäller av. Vårglädje!
Det är också påbörjat med vårstädning i trädgården. Min framtida äng krattas och krattas och... krattas. Torvorna samlas ihop på hög och körs sedan iväg till ett hål bakom uthuset som jag tänkte passa på att fylla igen. Det är inget dåligt arbete kan jag meddela. Tillsammans med gårdagens rivning i takhöjd är ryggen härligt mör idag. När man dessutom arbetar med en grep från första hälften av 1900-talet som är så kort att till och med jag får arbeta med böjd rygg, då vet man att vårkänslorna överstiger förnuftet och därmed viljan att vänta en dag och ta med sig en grep modell Modern hemifrån. :)

Framsteg på renoveringsfronten

Publicerad 2014-02-23 00:06:03 i Renovering,

Ordning ur kaos.
 
 
Rivit tapeter, tagit bort innertaket samt lådorna som dolde takbjälkarna. Rummet är nu helt redo för nytt fönster och sedan kan jag ordna nytt tak (panel) och tapetsera! Efter att bilderna togs har jag till och med städat och sopat så det ser lite trevligare ut än ny-rivet tak och lister och skräp.
 
Garderoben har fått sin andra strykning takfärg och saknar nu endast färg på hyllan, som måste slipas först.
Antal missöden?
Jag glömde sätta på locket på färgburken förra gången och glömde den längst in i garderoben...
Förra helgen åkte lampan i garderoben i golvet (bordslampa) och gick sönder...
Idag smällde jag till taklampan så den slutade fungera.... men den återuppstod efter lite fiffel.
 
Det är knappast smärtfritt - fråga mina axlar hur det känns att arbeta med en kofot och hammare över huvudet en hel dag! Saker går sönder, händerna får blåsor och ögonen är fulla med skräp.
 
Men fint blir det! Till slut.
 

Vårtecken 2.0

Publicerad 2014-02-22 23:51:15 i Naturkärlek, Trädgård,

Det är fint att följa våren tycker jag. Det är nog första gången jag följer trädgårdsvåren såhär intensivt och med stor spänning. Har mina lökar trivts? Kommer mina frö från brandliljorna att gro? Har pionerna överlevt vintern? Och kanske framför allt - växer det fortfarande mängder av vita påskliljor i slänten?
 
Det tycks finnas ett positivt svar på allt utom liljefröerna. Det har inte hänt mycket alls där, men våren är ju inte ens här än. Tålamod!
 
I slänten syns begynnande spår av det ena och det andra. Mig veterligen är det på väg både krokus, snödroppar och påskliljor! Under lönnen har det börjat kika upp små blad här och var från min lökplantering. Spännnade! Där hamnade det blandade okända lökar från mammas trädgård och jag räknar med scilla, vårstjärna, vårlök och kanske något mer... 
Sen kände jag att min fågelmatare kan vara en sanitär olägenhet då fåglarna skuttar omkring i maten. Jag VET ju att det är fel, det är väl mest snålheten som gjort att jag använt den matare jag hittat i förrådet. Men för 25 ynka kronor blev det ett nytt fint hus till mina små raringar. De sprätter dock ut maten med en rasande fart, en liter gick åt på en dag...
Först var det endast en modig talgoxe som försökte flyga fram men vågade inte. Nu, två dagar senare, är fågelmängden i trädgården större än någonsin! Nu finns där flera svartmesar (bilden), grönsiskor och domherrar, förutom entitorna, blåmesarna, hackspetten och talgoxarna. Det var ett gytter av fåglar på, kring och under mataren som aldrig förr. Som de pratar!
 
Och bäst av allt! Idag såg jag en tofsmes i busken! Första gången någonsin som jag sett en tofsmes så det var dagens största behållning vill jag påstå! Dessvärre flög den snabbt iväg och ville inte komma fram till maten igen. 
 
Våren lever vidare och jag väntar med spänning på vad trädgården har att erbjuda!

En droppe för en droppe

Publicerad 2014-02-18 08:34:00 i Naturkärlek, Trädgård,

Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan  
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
                              och det som stänger.

 
 
 

Ett skepp kommer lastat...

Publicerad 2014-02-17 22:17:05 i Inredning, Renovering,

Ren kärlek. Är så oerhört nöjd med allting, från bemötande och beställning i butik till leverans och nu med produkterna. Nu ska vi bara se hur och när allting ska upp... 

Konsten att fräscha upp en garderob

Publicerad 2014-02-16 20:45:22 i Renovering,

Denna garderob var väldigt äckelpäcklig när vi startade. Full med gamla kläder och skräp och snusk. Men nu har jag spenderat ganska mycket tid där inne och känner att mina kläder kommer att hänga där med stil! 
 
Väggarna är målade i lavendel och taket har nu hunnit få sin första strykning med vit färg. Hyllan ska också bli vit men behöver underarbete först för att undvika att kläderna fastnar i springor och flisor. 
 
Har tyvärr ingen bra förebild på hela garderoben.
Här syns den lila färgen och allting var målat så som taket ser ut här. Den bruna masoniten lyste igenom och alla penseldrag syntes tydligt.
 
Målning av tak pågår.
Här inne står till och med jag böjd. ;) 
När man ändå grejar och pysslar så påbörjades slipning av en byrå. Men, den är ju redan vit och fin, så varför slipa den? Ja, det kan man fråga sig. 
Ja, förutom de mindre slitagen så kan man ana en viss... otålighet vid det tillfälle då den vitmålades. 
 
Förutom måleri så har en balk blottats vid taket. Så himla fin! Det var ett litet jobb att få väck den mycket väl konstruerade lådan den gömts inuti, men ack så värt arbetet. Just nu består bryderier kring att höja eller inte höja taket till nock. I vanlig ordning springer man på patrull och eftersom jag inte måste höja taket får jag nog fundera lite nu på saken. 

Tapetshopping!

Publicerad 2014-02-12 22:06:32 i Inredning, Renovering,

Se upp torpis, nu kommer det hända grejer!
 
Idag inhandlades tapeter till sovrummet, tillsammans med reparationstapeter och färg till garderoben. Jag gjorde en riktigt kovändning och bestämde mig igår för att måla väggarna i garderoben i lavendel och hyllan vit. Annars var tanken vita väggar och hyllan i en fin färg. Jag är dock mycket nöjd med detta beslut, lavendelfärgen verkar vara helt ljuvlig! 
Tapeten har en linnefärgad botten som är sådär perfekt behaglig till ett sovrum. De rosa färgerna är dova och hela tapeten är både matt och glansig. Den är tjock och känns "vävd", fast det stod Non Woven och jag vet inte ens vad det innebär. Den känns i vilket fall väldigt enkel att sätta upp, känns inte som den går sönder i första taget.
 
Mina egna bilder på färgburkarna blev skit, denna får duga. Rusta hade även en petrolfärg som jag dog lite när jag såg igår på nätet. Men idag i butik såg jag färgprovet och i verkligheten var den väldigt grön. :( Sån stor besvikelse! Jag hade velat ha den färgen till farstun men det är så himla svårt att hitta rätt nyans. Och så som den ser ut på nätet är verkligen helt rätt. Kikade på Nordsjös färger senare och kände njaaa, njäää... Ingen var sådär Perfekt.
 
Jakten fortsätter, tur det är långt kvar tills farstun ska göras. Funderar på om den andra garderoben (identisk i utförande i det andra rummet) ska ha samma färg eller ej, antar att jag bestämmer mig efter att ha målat den första. Men det vore lite roligt med två olika färger så man referera till dem efter färg. Det kan låta lite mer lyxigt, ungefär som att kalla dörren för Entrén och arbetsrummet för Biblioteket. 
 
Tills dess: Happi happi! Senast till helgen ska jag påbörja Operation Garderob. 

Tisdagsdrömmeri

Publicerad 2014-02-11 12:21:40 i Naturkärlek,

Det är bara februari men vädret skvallrar just nu om vår... att det kanske kommer en ljusning även i år. Kanske blir det ett bakslag, eller så förbli det milt. Men jag längtar efter färg. Och doft!
Alla tisdagar behöver lite solsken.

Gamla stolar i stora lass

Publicerad 2014-02-10 17:04:07 i Inredning, Renovering,

Olika tidsåldrar, material och estetiskt värde. Funderar på möjligheter att måla om och klä om och är öppen för förslag!
 
x2. Finns det någon räddning för dessa? Som extrastolar vid behov kanske? De tillhör ett kompani av stolar men befinner sig avskurna från sina kompisar men det känns dumt att måla dem? Trots att de är... fula. Men rätt bekväma.
x 4 (med passande runt bord till). De vore fina som köksstolar men hoppas i så fall att man kan göra sitsen lite mjukare, bara en bräda i dagsläget känns det som. Antar att det är halshuggning på att måla retrostolar och färgen börjar kännas okej.
x2. Kan man måla dessa i vitt och komplettera med ovan i teak vid större bjudningar? Det runda bordet kan längas med två skivor till ett rätt stort ovalt bord med plats för fler. Känns som att de flesta idag har trästolar i olika kulörer hemma, och det är fint! Kanske rent av mixa till vardags. De är inte fina i denna bruna färg i alla fall, enligt mig.
x1. Tror denna är visad förut men i dålig kvalité. Den växer hos mig! Gillar den nu mycket men vet inte vilket tyg den vill ha. 
x1. Denna är också visad i extremt dålig kvalité. Frågan är om den extra dynan är en efterkonstruktion? Ryggstödet blir nämligen väldigt lågt med dynan men armstöden blir väldigt höga utan dynan. Jag är förvirrad.
x2. Och så dessa, visade förut. Blir nog vita med nytt randigt tyg. Tycker randigt passar! Var de hör hemma vet jag ej men plats finns det nog nånstans! 
 
 

Byggare Bob bygger vägg

Publicerad 2014-02-09 19:50:49 i Renovering,

Nu så!! Jag kan äntligen rapportera om stora FRAMSTEG! Jag kanske ska låta bilderna tala sitt tydliga språk?
Vi hann inte fåt upp alla brädorna före mörkrets inbrott. Men nu är söderväggen isolerad, tätad och redo! Eftersom vi flyttat på väggen måste de gamla brädorna måttas något, annars får de inte plats. Därför tar det lite tid bara att smacka upp dem. 
 
Inomhus är det STOR skillnad redan! Och då är ändå hörnet vi flyttat helt otätat, där är bara plast på insidan, det är plast i fönsteröppningen och norrväggen består endast av ytterpanel. Värmen från fläkten och elementet stannar kvar och känslans inomhus är mycket mer ombonad. Så himla skönt! Varmt och gott bli det. Den korta väggen mellan södervägg och fönstervägg är nästan helt uppreglad och isolerad från insidan. Mer isolering är inhandlad och då även några skivor till taket så vi kan börja där också. Det är ju fortfarande öppet till yttertaket, men jag ser redan fram emot sparade pengar på uppvärmningskostnader... 

Men om vi tittar på lite tapeter igen kanske?

Publicerad 2014-02-04 20:37:55 i Inredning,

Det fina med att inte behöva tapetser på en gång är att jag får ändra mig hur många gånger som helst. :) 
 
Här är en ny favorit till vardagsrummet. Då jag insett att jag kommer att ha inblåset från luftvärmepumpen i vardagsrummet är det inte så lockande med en stark, mustig tapet där inne. Jag vill inte att klumpedunsen till inblås ska bli rummets blickfång direkt. Så jag föll pladask för denna från ingenstans. Så söt, modernt romantisk, gullig, ljus och fräsch! Boråstapeter Garden Party.
Om jag då inte ska ha en häftig och mustig tapeter i vardagsrummet så finns det ju en till köket jag suktat efter... Men jag HADE ju bestämt mig för en från Rusta - för en mycket billig peng. Och den är fortfarande fin. Men den här är så cool. Så torpig. Men ändå häftig. Tillsammans med vit bröstpanel? Jag säger nog ja. Duro Gästgivars, ritad av gamla originaltapeter från 1800-talet.
 

Flytt av vägg

Publicerad 2014-02-04 10:23:00 i Renovering,

Eftersom allting i lilla torpet är byggt av handsågat virke och en trappa som vi inte vet var den kommer ifrån och som precis får plats stöter vi på patrull ungefär hela tiden. Det här med att isolera trapphuset har ju visat sig vara ett VÄLDIGT projekt! 
Väggen med fönstret är redo och väntar på nytt fönster. Men så är det ju tre ytterväggar till och, ja... Den södra hade ungefär noll utrymme mellan trappa och yttervägg, som dessutom på alla sätt är sned och vind. För att få plats med skivor, pärlspont och isolering måste vi flytta på väggen, annars hade den väggen knappt fått någon isolering alls, och det är inte särskilt energieffektivt. Här kommer en balk att få synas på insidan, annars är det helt omöjligt att lyckas med nånting. Men det tror jag blir fint!
Väggen vid dörren är också väldigt knepig, vilket vid tidigare renovering löstes genom att göra runda hörn. Jag är inte så intresserad av runda hörn och för att få dit dörren på ett bra sätt måste vi flytta ut väggen lite.
 
Så vi började helt enkelt med den södra väggen eftersom vi inte kan göra den andra väggen förrän vi fått dörren och ser var allting hamnar. Dags att flytta på en vägg, med andra ord.
Här syns en tidigare vattenskadad balk i botten. Hela detta hörn tycks bestå av sönderfallande virke så det känns inte så dumt att få in nytt, frisk trä som stöttar.
Nya reglar på plats! Fler reglar ska dit i öppningen men solljuset är emot oss, och även om man kan jobba ganska bra i strålkastarsken så är en heldags arbete ute i "friska luften" alldeles tillräckligt. Jag fick gå in och värma mig vid värmefläkten ganska ofta, jag saknar antagligen nånting som brukar kallas Blodcirkulation och fryser sönder varje gång vi är där och jobbar. Det är väl tätat och isolerat lagom tills påskliljorna slår ut och värmen är åter...
Skivor på gång! Denna vägg får vi alltså göra inifrån och ut till skillnad mot de väggar som inte ska flyttas på. Om det ser ut som att någon regel är sned så beror det på att allting annat är snett; reglar är det enda räta i bilden...
 
Under nästa dagsverke hoppas jag på att göra klart den här väggen med reglar, plast, isolering, papp och ytterpanel! Just nu är den igenstängd med plast i väntan på helgen. 

Om

Min profilbild

Jag är en tjej på 26 år som renoverar ett gammalt torp i skogen, arbetar som biolog och nördar kring det mesta som rör djur och natur. Min trädgård ska bli en fjärilsrestaurang och mitt hem ska bli en lantlig dröm.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela