SandNord

Torprenovering, djur, natur och trädgårdsarbete med en stor släng av nörderi

Rivning av trapp, hall och farstu

Publicerad 2013-11-30 21:44:00 i Renovering,

Jag är så trött att jag knappt orkar sammanfatta dagen, men jag gör ett försök.Det har nämligen hänt väldigt mycket idag!
 
Till att börja med besökte vi Byggmax och shoppade loss. Frigolit, isoleringsplattor (gullfiber? glasfiber?), byggskivor, isoleringsplast, vindpapp, reglar, vinkeljärn och en hel drös med spikar fick följa med hem. Sen passade vi på att ta med ett lass skräp till sortergården, med bland annat en gammal säng och mängder av tidningar (de tar aldrig slut!).
Eftersom vi nu är redo att isolera och bygga nya innerväggar var det bara att ta itu med att riva det sista av väggarna och taket. Det går mycket fortare när pappa gör det av någon mystisk anledning... Av samma anledning fick vi tejpa ihop en glasruta idag som gick sönder förra gången pappa hjälpte till. Hehe.
 
I hallen fick vi en glad överraskning. Det gamla taket hade flera vinklar och kändes som en kupol. När taket plockades bort uppenbarade sig en annan konstruktion och det blev direkt bestämt att det nya taket ska vara öppet till nock! Var man bara lat när man la de där tvärgående bräderna? Jag förstår inte! Men å andra sidan går detta tänk hand i hand med att alla hörnen i trappan var rundade istället för kantiga, så jag tror föregående ägare helt enkelt hatade spetsiga hörn?
Öppet var det här, så till och med pappa kan stå rakryggad!
Ursäkta röran, men vi bygger om... ;) Den skarpsynte noterar att det finns nya partier och gamla partier. Vi är så himla nyfikna på var trapphuset kommer ifrån, den är definitivt inte original. Antagligen var det inget trapphus alls utan kanske bara ett hål i golvet och en stege i något av rummen. I några av balkarna finns det stora hål, som gjorda för träplugg, vilka inte alls används i denna konstruktion. Det tycker vi skvallrar om att trapphuset en gång stod i ett annat hus. Så spännande! Det fanns ett hus i närheten vars ladugård nu är en del av vårt stall på gården. Men vad hände med boningshuset? Är min trappa från det huset? Det måste ju gå att ta reda på..!
 
Under rivningsarbetet fann vi ett getingbo som inte påminde om något annat. Det upptog hela utrymmet mellan inner- och yttertak och såg mest ut som vispad chokladgrädde..!
Jakten på huskonstruktionens innehåll fortsatte sedan på bottenvåningen där vi ville undersöka ytterväggen i farstun, golvet samt skrubben under trappan. 
I ytterväggen hittade vi en dålig balk och en dålig regel, så där får det bli lite nytt och fräscht istället. Före:
Innanför:
Vi var övertygade om att golvet i farstun var ruttet och skadat då det kändes svampigt eller sviktande i närheten av ytterdörren. Så vi bröt upp plastmatta samt masonitskiva, och vad fann vi där under om inte ett härligt gammalt trägolv? Fritt från röta, jättefint i allmänhet men dock med rostfläckar från spikarna som plastmattan var fastsatt med. Det kanske får bli nytt golv ovanpå detta ändå men oj så skönt att det inte var nån röta! Svikten kom dels av att plastmattan satt lite löst, samt att golvet behöver stöttas upp underifrån vilket är smidigt gjort när man har torpargrund.
Allra sist tog vi en kik på trappan genom att dra bort linoleummattan på ett trappsteg. Troligtvis är plastmattan ditlimmad vid produktion. Här blir det slipning och nya ytskikt, kanske behövs då även nya lister. Men det vore ju gött att återanvända dem.
Ja, vi har alltså inte börjat bygga än men jag tycker ändå att det har hänt massor. Framför allt har vi fått massvis av information om konstruktionen, vilket ger idéer och skapar möjligheter inför framtida design. Vi har några planer på lager, mer om dem när det blir dags att bygga... :) Både farstu, trappa och hall kommer att få sig ett rejält ansiktslyft inifrån och ut!
 
 
 
 

En vårdag i november

Publicerad 2013-11-28 16:16:00 i Naturkärlek,

Det verkar inte bättre när plusgraderna pockar på, solen skiner och vinden blåser. Är det en mild höststorm eller är det vårens varma vindar som blåser? Finns det spirande grönska bland allt brunt eller är det årets sista modiga grässtrån som står givakt mot frost och mörker? 
 
Välkommen ut i skogen. Välkommen ut i mitt land.
I skogen ger döden liv. Vackert, solitärt, fascinerande liv.
Min trogna följeslagare. Hon som lyckligt hoppar och studsar om man så endast sneglar mot selen och kopplet. Hennes ungdoms dagar då det inte fanns någon hejd på energi och galenskap tycks sakta blekna bort och kvar står en vuxen individ med brinnande iver och glädje i blicken, med större portion lydnad och följsamhet än någonsin. Plötsligt upplever jag samma tillfredsställelse efter en fin promenad som jag tidigare fick efter ett bra träningspass med hästarna. 
 

Serbisk kelim och kameler

Publicerad 2013-11-27 22:50:28 i Inredning, Renovering,

Jag drog med mamma idag för att kika på en fin orientalisk matta som jag hittat, vilket ledde till mattuppvisning när vi kom hem. Hemma fanns det nämligen två serbiska kelimmattor med olika mönster i garderoben. Jag är inte direkt någon person som är bra på inredning, kända mönster eller formgivare, så därför kände jag inte heller till vad en kelimmatta är. 
 
Nu vet jag att det kan se ut ungefär såhär.
Den kan jag få ha i torpet om jag vill. Jag tyckte den var superhäftig så det är klart jag vill det! Den är handgjord av min mammas faster i ull som är färgad av växter. Bara det är tillräckligt häftigt för mig. 
 
Sen fanns det en till rolig grej som egentligen är en väggprydnad, men med lite halkskydd på undersidan kan den fungera som matta.
Meeeen jag kom fram till att det nog inte blir i mitt hus. :) Försökte övertala mamma att plocka fram den, att den visst det passar här på gården!
 
Sen kom vi unisont fram till att den inte passar. Alls. Men vad cool den är! Sorg och helgerån att den ska ligga i garderoben år ut och år in (precis som min kimono från Japan som jag ärvt av farmor, aldrig använd, aldrig ens påtänkt att användas).
 
På renoveringsfronten: Snart är det på väg att hända grejer! I morgon ska det undersökas, mätas, provas och antecknas. Sedan ska prylar inhandlas och efter det så ska det magiskt bli en ny innervägg och fönstret i trappan flyttats en halvmeter eller så uppåt. Var är mina sju små dvärgar när jag behöver dem..?
 
Nu har jag nog dessutom bestämt tapeter till hela kåken. Bara sådär. Fröken Ambivalent har gjort det omöjliga möjligt! Fick hjälp i färgbutiken idag det bara klickade, så nu är även vardagsrummet beslutat. Dags att shoppa lite med andra ord! Även farstun är inredd i tanken, vilket kommer bli stor skillnad mot idag. Stay tuned...

Kalla mig Demolition Girl

Publicerad 2013-11-26 17:28:00 i Renovering,

Så här kan det gå när man har en kofot till hands! Stora delar av innerväggen och lite av taket är nu rivet.
Kul men svinjobbigt! Sen har Byggare Bob varit framme och spikat fast de återstående brädorna i vagnstycket till trappen. På utsidan av trappen, mellan trappan och ytterväggen. Den där Byggaren hade jag  velat ha ett snack med, men istället får jag på något obegåvat sätt bryta loss brädorna. Inte kul!
Taket är snorjobbigt. Man märker att det här att jobba med armarna ovanför huvudet, det är inget man gör varje dag. Pust. Sitter som berget gör den där jädra masoniten dessutom, och så slog jag mig i huvudet med kofoten, så nu har jag gett upp för dagen. Önskar att jag levde i en saga, för då skulle mössen och fåglarna fixa bort masonitskivorna åt mig under natten. Men vad vore väl en bal på slottet?
 
Dagens statement: "Det kommer ALDRIG bli klart!"

Hjärttorp i vinterskrud

Publicerad 2013-11-25 19:26:00 i Inredning,

Det har bara kommit ett uns av snö, men det är mysigt ändå! Såhär kan Hjärttorp se ut om man kikar från en hörnet av tomten.
På grund av skolarbete och nödvändigt shoppande har jag inte hunnit greja med mitt lilla hus. Nu har det gått över en vecka sedan jag gjorde nånting vettigt sist! Herregud. TIDSPANIK!
 
Fast nej. Inte ha tidspanik.
Nu dricker jag Dufvenkroks glögg choklad/chili, mätt efter en mästerlig spenatsoppa och kollar på bilder av Hjärttorp i vinterskrud medan jag varvar ner istället. Noblesse har fått nya leksaker, Cindy har fått märgben och ny (neonrosa!) sele som passar henne bättre än den gamla.
 
 
Och jag har kollat på tapeterna på Rusta! Den blommiga till sovrummet var starkare i färgerna i verkligheten, så även den till köket. Jättefina var de! Den gråa med romber var rätt så ljus men fortfarande mycket fin. Och slutligen den randiga. Den blir det inget med! Alldeles glansig på de beige partierna, och då menar jag lysande glansig. Not my cup of tea. Då var Boråstapeters Lace 1344 åter mest poppis till vardagsrummet.
Snart hoppas jag att det ser ut såhär ute! Bilden är från 2008, tagen från hästryggen vid uppfarten. Notera den lilla skylten till höger som talar om att detta är ett gammalt dagsverkstorp!
 

Söndagspromenad

Publicerad 2013-11-24 15:17:10 i Naturkärlek,

Ömsom positivt, ömsom negativt. Vackert, soligt, svettigt. Och så några fina foton på det. Allt sammantaget en skön söndagspromenad med busdjuret! Hon har de senaste veckorna blivit mycket mer kontaktsökande, både inne och ute. Dessvärre gick vi rakt på en älg (av ljudet att döma) men vi lyckades avsluta lugnt och fint med fokus. 
 
Här kan man även se vad stor hon blivit, mer vuxen vovve.
Hon kan vara rätt så söt också.
 

På tapeten

Publicerad 2013-11-24 10:24:00 i Inredning, Renovering,

Jag började kolla på tapeter innan jag for till Karlstad i veckan. Det är verkligen en djungel, men samtidigt vet jag att jag måste bena ut läget. Detta är inget moment jag bara kan vifta förbi. Tapetval är viktigt!
 
Så jag har letat i affär och på internet och trevande börjat närma mig detta Mount Everest. Hur får man ihop en lantlig stil med charm och romantik, tillsammans med moderna material och former, samt en liten släng av industri? Vitt får det gärna vara men shabby chiq är inget jag vill kalla mitt hem. Inte heller industry chiq eller vad det nu kallas, men jag älskar gamla industritaklampor, gärna med så gott som rostiga kedjor som de hänger i.
 
Dock så är ju många tapeter väldigt dyra om de också ska vara väldigt vackra. Jag har hittat många fina från DecorMaison, Boråstapeter, Colefax & Fowler för att nämna några. Insåg dock att kostnaden springer iväg direkt, och jag vet att jag sett flera fina tapeter på Rusta. I skön kvalitet dessutom. Så jag kikade in där nu och om tapeterna är fina i verkligheten kanske det kan bli nånting sånt här:
Vardagsrum
Sovrum
Kök (tillsammans med bröstpanel i pärlspont?)
Gästrum/kontor
 
 Sovrumstapeten har jag sett på riktigt och den är väldigt fin. Den sista kanske är alldeles för grå/svart i verkligheten, men mönstret var så himla fint! Jag tror dock den upplevs mer vit/grå än mörk och då kan man greja med färger på andra sätt, med textilier och liknande. Tyck gärna till om mina tapetfunderingar! Bu eller bä?
 
För övrigt så har jag även hittat en perfekt säng/soffa till detta rum. Jag har verkligen ingen aning vad jag ska göra med det, men gästrum/kontor är väl antagligen en bra idé. Gärna med så mycket extra förvaring som möjligt utan att det blir fult eller trångt. Jag älskar när man går in i en affär/på en hemsida och trots att man inte är helt säker på vad man vill ha så hittar man direkt vad det är man söker. Nån annan har fiffigt tänkt ut exakt möbeln för mig. Det gillar jag. Här i form av Hemnes dagbädd från Ikea:
Det är ju snedtak och endast en meter i takhöjd utmed långsidorna, så denna variant på 86 cm med förvaring undertill vore inte så tokig. Dessutom kan man dra ut och göra dubbelsäng av den. Alltså vad jag älskar Ikea, de är så FIFFIGA! 
Nu har jag verkligen kommit stormsteg närmare en slutgiltig version av hur jag vill ha det hemma. Så skönt!

En vecka i biologins tecken

Publicerad 2013-11-24 00:48:00 i Allmänt,

Hej och välkommen tillbaka från en vecka i träda!
 
Jag har varit tillbaka i soliga Karlstad för en vecka fylld av intressanta studiebesök och umgänge med gamla goda vänner. Det har varit en riktigt tuff vecka så visserligen hade jag datorn med mig, men bloggande blev det icke. Jag hade även kameran med mig men jag valde bort den när det kom till kritan. Det fanns helt enkelt ingen tid och förvisso kände jag hela tiden att jag missade helt fantastiska fotostunder. Allra mest bitter var jag när vi stod vid Öjenäsbäcken utanför Arvika, det var åtta minusgrader, frost och solsken. Frosten var så jäkla vacker mot ljuset och gamla blomställningar stod givakt med sina praktfulla kristaller. Men lärandet fick övervinna fotograferandet.
 
Jag kan dock bjuda på några mobilbilder, kanske enbart för att bevisa att jag faktiskt inte legat och pillat mig i naveln hela veckan.
 
Till att börja med har vi laxtrappan i Gullspångsälven. Här kan lax och öring klättra upp till ett lekområde som är extremt litet, för vid dammluckorna alldeles ovanför trappan tar det stopp. De kanske får ytterligare hundra meter lekhabitat, jämfört med om trappan inte funnits. Att man gör en sådan kostsam åtgärd endast för att ge fisken tillgång till denna lilla fraktion av lekområde skvallrar om hur viktigt man anser att det är att Gullspångslax och -öring ska återhämta sig.
Dagen efter for vi till Öjenäsbäcken. Min mobilkamera kan tyvärr inte återge skönheten, men om man kisar och slå på fantasin så kanske man känner hur kylan biter i kinderna... På bilden ser man Gretjärnet vid utloppet till Öjenäsbäcken. Vattendraget är Värmlands första naturreservat som bildats för att skydda arter som lever i vatten. I bäcken kan man nämligen hitta de hotade arterna flodpärlmussla samt mossan timmerskapania!
Sista dagen hamnade vi på Forshaga kraftverk där vi fick se stora firrar, laxtrappa, befruktad rom i kläckningsboxarna och videofilmning från laxtrappan. Riktigt intressant och framförallt riktigt roligt att få se fisken som alla kämpar för - en klarälvslax! Vill man veta mer kan man kika på Interregprojektet Vänerlaxens fria gång.
Och sist men absolut inte minst så fick jag äran att övernatta hos min vän Jenny med familj. Där fann jag nyinflyttade Hedvig som redan slagit sig till ro, och vi tycktes finna varandra direkt. Det var skönt att jag slapp sakna min egna lilla spinnare allt för mycket. Här la hon sig på eget bevåg över min arm, helt klart det mest bekväma alternativet..?
Vill man veta mer om vår vecka och vad biologiforskarna på KaU egentligen gör, då går man in på Naturresurs Rinnande Vatten!

Morgonpromenad

Publicerad 2013-11-17 22:19:11 i Fotografi, Naturkärlek,

Det finns bara ett sätt att starta dagen på, när det är en söndag mitt i november och solen skiner från klarblå himmel.
Rekreation.

Orkidéer, tavlor och fönster

Publicerad 2013-11-15 17:07:00 i Allmänt, Renovering,

Inte mycket skrivet här senaste dagarna. Jag har helt enkelt inte hunnit! Först och främst så har jag inte hunnit röja och bryta bort väggen, så jag har inte haft så mycket att skriva om. Det har varit skolarbete istället, samt beställning av fönster! Det är positivt, men oj vilken huvudvärk man kan få av alla mått, och inte minst alla beslut man måste ta.
 
Helt plötsligt måste jag ha en åsikt om fönstret ska ha gammaldags snäppen eller om jag vill öppna med handtag? Det har aldrig ens slagit mig att gamla fönster inte har handtag. De bara är. Finns det ett handtag öppnar man med det, finns det inte så puttar man upp fönstret på annat vis. Jag måste bestämma hur mycket spröjs det ska vara i fönstret. För att inte tala om dörren! Fönster i dörren, dubbel eller enkel med sidofönster, spröjs, speglar, storlek..?
 
Men självklart blev det gammaldags fönster till mitt lilla torp. Lite spröjs, tre rutor i varje enskilt fönster. Jag är barnsligt förtjust i små rutor, det är gulligt och tidsenligt tycker jag. Men det passar inte helt fantastiskt till ett litet torp jämfört med ett stort lanthus, för att inte tala om hur lite ljus det släpper in. Men i dörren, där fick jag mina små fönster! Dubbeldörrar (extra höga, precis som de nuvarande dörrarna) med sex rutor i varje samt en stor och en liten spegel. Kommer bli så rackarns snyggt det där. I februari ska mina värmebevarande, isolerade, vackra dyrgripar dyka upp!
Sneak peak!
Igår när vi tittade runt på fönster hittade vi orkidéer på K-rauta, två för 49 kr. Det gick ej att motstå! Sen så idag hamnade vi på Mio för att studera möbeltyger, då en soffa och fåtölj har solblekts och reklamerats. Nytt tyg ordnas, dessvärre finns inte det nuvarande i soltåligt tyg. Men jag tycker vi hittade en alldeles utmärkt ersättare. Sen råkade jag se en tavla med en skalbagge och ja... den var tvungen att följa med hem.
Tre orkidéer i samlingen. Sedan tidigare har jag en riktig storblommande, helvit raring. Frågan är bara om man kan limma fast blomkrukor i fönsterbrädet eller om det är anses som särskilt osmart? Om det är osmart, så vore det trevligt att kunna dressera katten till att jaga fåglar utomhus och inte i fönstret. Antalet krukor har liksom decimerats något det här året... Det är dock inte därför mina saknar några på bilden. Det är bara ren lathet. Sån är jag.
En av dem är dock tänkt att få släppa loss och leva riktigt orkidéliv från en takhängd ampelkruka helt utan stödpinne. Den ska få hänga ner och låtsas att den lever djungelliv. Jag hittade nämligen en helt perfekt sådan kruka i torpet, en helt rund i glas med öppning "på sidan" i förhållande till upphängningsanordningen. Superduper för en epifyt blomma!
 

Känslan när en hammare inte räcker till

Publicerad 2013-11-13 21:38:00 i Naturkärlek, Renovering,

Att bryta sig igenom en pärlspontad vägg med enbart hammare som verktyg är inte att rekommendera.
 
Med vänliga hälsningar
Helt slut
 
ps. Jag har nu samlat ihop både kofot, såg och hammare så SUCK IT vägg*****!
 
ps2. Dagens största behållning var att få se en gärdsmyg i trädgården. Den satt i en buske alldeles bredvid mig och var så söt, så söt! Hej och hå vad det tar sig med artdiversiteten! Snart tappar jag räkningen.
 
ds.

Pärlspont och gömda skatter

Publicerad 2013-11-12 23:16:00 i Renovering,

Ja, idag upptäckte jag hur trist smak man hade på 50- och 60-talet. I min trapp och hall sitter det ju som bekant läskiga masonitskivor, målade i ljusgrönt. Idag bröt jag mig igenom skivan och vad fann jag där bakom, om inte snygg pärlspont?! Det var så fint att jag på studs bestämde mig för att köra på ny pärlspont, åtminstone i trappen. Så oerhört vackert! Även fast jag bara tog bort en sektion masonitskiva, samt tog bort en bräda för att se vad som var där bakom, så såg det så härligt ut i trappen med sponten synlig. Det såg mer ombonat ut. Mer lantligt. Mysigare. Vackrare.
Och då var även sponten målad i nån slags ännu ljusare grön nyans, och en gång i tiden hade den nog varit aprikosfärgad. Dessutom var det oerhört smutsigt mellan dessa två lager, så nu var väggen dessutom ganska brun.
 
Det säger väl ganska mycket om hur mycket snyggare pärlspont är än masonitskiva?
Bakom sponten var det precis vad jag ville ha: Ingenting. Här ska isoleras!
I lilla torpet finns det dessutom en massa fina saker att ta tillvara för framtiden. Det finns bland annat två vackra karmstolar med lång bakgrund inom släkten. Färgen är sliten (och kanske inte så snygg) och klädseln måste bytas. Stol nummer två är attackerad av fågelbajs. Frågan är vilken färg på tyget som är snyggast? Kan erkänna att jag fastnat lite för rödrandigt, och måla om dem i en ny grå nyans kanske?
Det finns många koppar och fat som tillhör olika serier, men här är en servis som faktiskt är komplett. Mitt minne är knappast fantastiskt, men det ska vara antingen Rörstrand eller Gustavsberg. Om jag inte rört ihop det fullständigt. De flesta koppar och liknande är från dessa tillverkare eller Gefle porslinsfabrik.
Fina plåtburkar, det finns fler som nog var lite mer kameraskygga...
 
 

Pysselsöndag

Publicerad 2013-11-10 18:47:00 i Allmänt,

Regn och trött på en söndag. Vad blir det då? Jo, då blir det en focaccia! Smaksatt med tapenade med paprika, samt flingsalt. Så. Vansinnigt. Gott.

Sen var jag trött på att Noblesse alltid klöser på sofforna när hon är busig. När hon inte är busig så klöser hon på en matta som är en av få släta mattor, där det faktiskt märks att hon klöser. Så vi pysslade ihop en ny klösbräda av en gammal skärbräda och lite matta. För säkerhetsskull så impregnerade jag den med kattmyntaspray...

 Den gjorde sig dock bäst på golvet tyckte fröken. Nöjd med min skapelse, varesig hon älskar den eller ej. I och med detta pyssel har jag nämligen lärt mig hur man klär om stolar, kökssoffan och liknande! Även hela baksidan är inklädd med tyg (ett och samma tygstycke) så den har ingen fula baksida och kan få stödben om det behövs.

Det är för f-n inte mossa!

Publicerad 2013-11-10 12:43:49 i Allmänt, Naturkärlek,

Med anledning av stundande vinter och högtid och inte minst advent, följer här en liten Guide till Vad-man-har-i-adventsljusstaken. Egentligen.
 
Vi biologer kan kanske vara lite ettriga denna tid på året, ungefär som en häst som sätter vinterpäls. Dessvärre kan vår bitterhet inte botas med extra b-vitaminer, mjukare borstar eller vila från träningen och extra äpplen. Eller vad man nu botar hästens kitslighet med. Det enda som kan hjälpa oss är om affärerna nån gång, i en ljusare framtid, KUNDE SÄTTA RÄTT NAMN på produkterna de vill att vi ska ha i adventsljusstakarna.
 
Oftast står det mossa på påsen. Det kan stå vit mossa, grön mossa, eller till och med röd mossa. Många tror därför att det heter så, inklusive särskrivningen.
Mig veterligen finns det inget som heter varken grön mossa eller grönmossa. Det är rent av så att de flesta mossor är rätt så gröna... Däremot finns det något som heter vitmossa (ej att förväxla med affärens vit mossa)!
Problemet är att det inte är vitmossa som ligger i påsen.
Det är en lav. Mest troligt renlav eller fönsterlav.
 
Vad är då en lav?
Det är en organism som består av en alg och en svamp, som lever i symbios. De växer väldigt långsamt, så var försiktig med dem, plocka inte hela bestånd. Tack.
 
Detta är vitmossa. Den växer där det är fuktigt och är väldigt vanlig. Det finns olika sorter, de kan vara mer eller mindre gröna, gula, vita eller röda.
Detta är renlav. Den växer där det är torrt, ofta på klipphällar. Den växer som sagt sakta, och är väldigt torr när den torkar. Det finns även fönsterlav som är mycket lik, fast den ser ut som mjuka kuddar på marken. DETTA ÄR VAD NI TROLIGTVIS HAR I ADVENTSLJUSSTAKEN!
Vill man vara extra säker på att man förstår skillnaden finns här en utmärkt utbildningsfilm, med glimten i ögat!
Hoppas jag slipper fler brustna artärer på grund av botaniskt missbruk i affärerna framöver, men det är nog en utopi... :)

Ser du skogen för alla träden?

Publicerad 2013-11-09 18:48:22 i Allmänt,

Man kan ju undra hur en regnig lördag i november bör spenderas?
I skogen, tillsammans med pappa, traktor, motorsåg och yxa, det blir mitt svar. Flera timmar senare ligger tre lass ved från 6-7 träd här hemma, ögonen är trötta och träningsvärken börjar krypa fram. Endast att balansera i "dörren" (dörr saknas på den sidan, ty traktorn är knappast av nyare modell men ack så trogen) med en fot i hytten och en fot på trappsteget var en bedrift. Efter att ha lämnat skogsvägen bakom oss och tagit oss in i vad som kändes som ett bortglömt ingenmansland, då gällde det bara att hålla i och balansera för glatta livet. Och se upp för piskande grenar. 
Ärligt kroppsarbete där man blir varmt, trött, dyngsur av regnet och får använda varenda muskel i kroppen, det är verkligen en härlig känsla! Som en vis man en gång sa:
Ved är fantastiskt, det värmer hela tre gånger. Först när man tar ned trädet, sedan när man klyver det. Och allra sist så värmer det huset!
 
Sen smakar det aldrig så gott med lite god mat som efter en sån här dag!

Systemfel!

Publicerad 2013-11-09 18:04:00 i Naturkärlek, Renovering,

Ja, i någon form så drabbas man alltid av virus och infektioner. Denna gång var det nog datorns tur. Igår var jag datorfri hela dagen, vilket var ovanligt. Sedan när jag väl startade den så fungerar Firefox högst tvivelaktigt. Hela datorn verkade ovanligt seg, kändes kanske inte helt fantastiskt.
 
Så nu sitter jag här och skriver i Explorer, har avinstallerat Firefox och gör en backup på allt viktigt...
 
Gårdagen var en dag då jag struntade i både kamera och dator. Jag röjde farstun och den lilla skrubben under trappen, slängde/gav bort allt som stod ute på verandan. Där var det tydligen en massa virkade dukar som försvann, till mammas stora förtret. Personligen förstår jag mig inte riktigt på virkade dukar och hoppas de hamnar hos glada ägare i framtiden.
Sen kom mamma och hjälpte mig röja i de två skafferierna. Hujedamej, om jag får använda ett småländskt uttryck. SÅ ÄCKLIGT!

Men nu är det röjt och framför mössens lilla ingång ligger det ett hinder i form av emaljgryta. Försök flytta på den om ni kan, era små rackare! Jag är väldigt, väldigt glad över beslutet att de där två skafferierna ska försvinna när köket görs om. Ingen städning och målning i världen hade fått mig att vilja förvara nånting viktigt där i framtiden...
 
 

Sandras vinterdekorationer

Publicerad 2013-11-07 23:21:11 i Allmänt, Renovering,

Idag bestämde jag mig från att ta renoveringsledigt och ville hellre ha lite vinterstämning! Inspirerad av vackra blomsterarrangemang i diverse trädgårdsmagasin begav jag mig till Blomsterlandet istället för till Hjärttorp. Det krävdes dock ett pit-stop på IKEA på vägen hem, då vän av ordning (jag) visste att deras hyacinther kostade endast 9 kr. Blomsterlandets, i exakt likadana färgade krukor, kostade 15 kr. Sen ville jag till IKEA i vilket fall, då de även hade söta grandekorationer i form av tygfåglar... och ja, fåglar är ju fåglar. Hur kan jag undvika att köpa dem?
 
Väl hemma upptäckte jag att jag kanske har nån slags kreativ ådra ändå. I vilket fall så var det väldigt roligt att plantera och leka med tillbehör, planteringskärl och blommor! Jag känner mycket starkt för att go bananas i framtiden med blomsterarrangemang!
Så, detta är resultatet av lite gammalt, lite nytt, och lite mossa från skogen.
Till vänster: Hyacinther i tre färger med mossa, kanelstänger och ett stenhjärta i vitt.
TIll höger: Amaryllis med kristaller och rött band.
Längst fram: Tazetter, mossa och band.
Det har minsann blivit varmare i huset sen jag ställde in ett el-element, skönt! Men där får inte bli för varmt... Min tanke är ju att dessa blommor ska slå ut i lagom tid, trots att jag är lite tidig, just tack vare den lägre temperaturen!
Nu bor även en julstjärna, mitt mini-olivträd samt mammas pelargoner i torpet. Mysfaktorn steg några snäpp direkt!
 
I morgon väntar röj av farstu, och så ska vi nog bära ut kyl och frys som ska åka till återvinningscentralen. Sen måste jag nog städa på verandan. Jag vill ju göra ett fint arrangemang att ha utomhus också, med mini-en och annat mysigt!

Pigg smoothie

Publicerad 2013-11-07 09:26:00 i Allmänt,

Ibland tröttnar man bara på sina frukostvanor och vill ha något helt annat. Då ska man testa denna smoothie; sötma och hetta i perfekt balans! Jag komponerade ihop den igår och jag vill bara ha mer och mer!
Ingredienser:
1 banan
ca 1-2 cm riven färsk ingefära (jag älskar ingefära, så anpassa mängden efter dina smaklökar)
1 apelsin, pressad
Ca 2 msk juice. Jag använde Provivas apelsin/ananas.
Ca 2 msk grädde
 
Om man vill ha den extra fyllig och ännu mer smakrik kan man ha i mango, färsk eller fryst. Man kan också byta grädden mot kokosmjölk för en fullkomlig tropisk upplevelse. Ett utmärkt sätt att starta dagen på!
 

Den fortsatta kampen mot oredan

Publicerad 2013-11-06 19:31:00 i Renovering,

Finns det något bättre än märkbart synliga framsteg?
 
Idag har vi röjt hallen på ovanvåningen, samt ett av sovrummen. Vilken fantastiskt känsla! Helt plötsligt känns det som om man faktiskt kan bo där. Det luktar inte lika instängt och gammalt längre, dammet försvinner successivt och röken från gårdagens eldning hänger kvar i luften. Det känns rent. På sina ställen.
 
Hallen var ett kaos av flyttkartonger och lite skräp. Till vänster (utanför bild) är det alltså ett kartongberg. Alla väggar från golv till tak behövde dammsugas och vattnet från golvmoppen blev svart...

Förvandlingen, plus den vackra kistan. Tyvärr inte från samma vinkel, men bilden från trappen är ju ganska värdelös på att visa hur hallen faktiskt ser ut. Den är dock den enda jag har (från tidigare i somras).
Bonusbild på taket. Det är väldigt lågt i tak och utifrån ser det ut som ett litet torn, eller ett halvt torn. Mycket originellt! Här finns det heller ingen isolering i väggarna, så där ska det grejas inom en snar framtid. Innerväggarna är nånting väldigt tunt, jag är tyvärr inte så bra på facktermer inom detta område... Men de ger känslan av att isolera och tåla ungefär ingenting. Förhoppningsvis kan vi bara ta bort innerväggarna, lägga till isolering och sätta upp nya innerväggar. Det verkar ytterst ihåligt mellan väggarna.
Förutom detta så har vi alltså rensat färdigt i ett av sovrummen! Sorgligt nog har det ju varit inbrott i huset tidigare, och då bestämde sig tjuvarna för att leta igenom ALLT i detta rum. Brev, papper, skräp, tyg och allt möjligt annat låg utspritt över hela golvet. Det gjordes en lite ansträngning att reda upp det hela där och då, och i söndags påbörjades det riktiga röjarbetet i rummet. Då såg det ut såhär efteråt:
Nu är allt i rummet sorterat och genomgånget. Möblerna står i andra rummet, det är dammsuget men ej våttorkat. Även här behövdes allt från golv till tak dammsugas. Jag måste verkligen säga att rummet blev så himla stort när allt skräp försvann! Bland gömmorna fanns det otaliga gamla medicinburkar i glas, nästan otaligt många gamla Biblar med slitna ryggar (dessa ses på hög på bordet framför fönstret), enormt mycket sybehör och tyg, en till vacker kista och mycket annat... Det enda som står kvar i rummet är soffan och sängen (sängkläderna åkte däremot ut direkt).
 Som belöning för hårt arbete blir det sockerbulle med vaniljkräm från kondiset ikväll! Alla andra skulle ha Gustav Adolfbakelse, vilka tog slut precis när vi var där. Själv hade jag ingen aning om det och vet inte ens hur en sån bakelse ser ut, tur vi slapp bli besvikna... :)
 

En modern dinosaurie

Publicerad 2013-11-06 10:01:45 i Naturkärlek,

"There is grandeur in this view of life, with its several powers, having been originally breathed into a few forms or into one; and that, whilst this planet has gone cycling on according to the fixed law of gravity, from so simple a beginning endless forms most beautiful and most wonderful have been, and are being, evolved."
-Charles Darwin, Origin of species, 1888
 
 

Alla goda ting är tre...

Publicerad 2013-11-05 19:45:32 i Renovering,

Tre koppar, tre fat, tre assietter. Gånger tre. Och där har man en liten del av skatten från torpet. Fåglar i form av steglits, blåmes och blåhake som är återgivna på ett förvirrande sätt. De är ju naturtrogna, men nånting är fel. De fascinerar mig, men kanske är det mest för att jag ännu inte kryssat två av dem i verkligheten..?
 
Tre är ju för övrigt ett sagotal, så det måste helt enkelt vara bra. Lär ränna på second hand (turligt nog har den här staden gott om sådana affärer) och leta rätt på fler delar. De måste ju dyka upp nån gång! Det finns en hel teservis, som jag säkert behåller, men den är inte alls lika rolig som dessa bitar.
 
Men vissa ting kan man ha i mängder. Hade jag inte haft en fiffig mor så hade jag inte haft nån aning om vitsen med glaskuber med stora hål i. Vet ni vad det är?
 

Renovera och återanvända

Publicerad 2013-11-04 18:51:00 i Renovering,

Precis som bestämt blev det en liten shoppingrunda idag. Jag kom hem med grönsåpa och en spray från Ajax med dubbelt ekocert och de aktiva ingredienserna har naturligt ursprung. Bättre än att inte bry sig alls! Letade efter Galltvål men kunde inte hitta, den är annars en vanlig produkt hos mig. Funkar till ALLT!
Sen blev det även en pannlampa (som retade gallfeber på mig när jag kom hem, men nu funkar den som den ska), lite svampar och trasor, munskydd, fågelmat och timers. Perfekt!
 
Och apråpå fågelmat. Idag hände det. Något som jag tänkt att jag nog kan få vänta lääänge på. Jag har tittat, lyssnat, spekulerat, bannat att jag inte har en kikare... Men så idag, då dök stjärtmesen upp! Jösses vad glad jag blev! Ibland är det tur att min kära mor tar rökpauser utomhus, annars hade vi missat dem. En hel flock kom och satt i kornellen och lönnen. SÅ SÖTA! Den sötaste lilla tättingen som finns! Det behövs absolut ingen kikare för att tydligt se att det är stjärtmesar, även högst upp i lönnen. Vita ullbollar med långa stjärtar och ett gulligt pip-läte. Det var ren och skär lycka det!
 
Men åter till städningen. Den är också rolig, när man ser resultat, men inte SÅ rolig som stjärtmesarna. ;)
Jag har dammsugit och svabbat golvet i vardagsrummet så gott det gick, med alla möbler ivägen. Dammsugit i fönstren och rengjort fönsterbrädor (smutsigt!!). Eldat som tusan. Mamma rensade bland allt i köket, mestadels porslin. Så nu ligger allt sorterat efter de tre S:en: Slänga, Spara, Skänka. Spara/Skänka är hemma och ska köras i diskmaskinen.
Köksskåpen är dammsugna, urtorkade och luckorna är rena. Så himla fräscht blev det! Nu är köket redo att användas till förvaring. I kökssoffan låg det en gammal madrass som åkte ut direkt, soffan dammsögs och ska nog få lite nytt tyg.
 
Lite fräschare vardagsrum (vilket kanske inte framgår på bilden...)
Påbörjat städning av köket.
Fint var det här!
Sen försökte jag skapa lite hemkänsla med tända ljus. Några små kannor var perfekta ljushållare. Det finns många små skatter bland porslinget, dessa är några. Inga dyra saker, men söta och charmiga.
 
Imorgon blir det tripp till sortergården, diska porslin, och antagligen fortsätta där inne. Det är roligt att röja! Jag har en massa fågelbajs på golv, möbler och kakel som ska få sig en omgång bland annat. Men det luktar redan så mycket bättre tack vare rengöring, eld och doftljus. Många gamla, ruggiga textilier som hamnat på verandan och det gör nog också stor skillnad. Textiler har ju en förmåga att dra åt sig doft... Jag lämnade några droppar eterisk aromaolja i vatten framme i en aromalampa, så kan det stå och kanske sprida lite väldoft under natten.
 
 

Torprenovering, städning, öppen eld och uggleskelett...

Publicerad 2013-11-03 22:24:00 i Renovering,

Renoveringen inomhus är härmed påbörjad!
 
Det känns så himla bra. Men det kändes rätt kasst i början. Var börjar man, när man inte kan röra sig för där är så mycket möbler ivägen? Både möbler från en lägenhet samt det som var i torpet var inställt där, rakt upp och ner. Så vi tog helt enkelt och klumpade ihop allting utmed väggarna istället och plötsligt kunde man gå där inne!
Sen slängde vi även ut två uggleskelett (!), stackarna har flugit in genom skorstenen och inte hittat ut. Därav fågelskit på väldigt mycket möbler... Enligt min far är det nästan en uggla där inne om året. Sånt himla slöseri och hemskt! En gång var där en levande, som han lyckades fånga med bara händerna och sen släppa ut igen. Japp - nät på skorstenen måste fixas, absolut!
Vi slängde även ut mattorna och bytte gardiner och bara det gjorde rätt mycket för lukt och allmänt intryck. Plötsligt var rummet så himla stort!
Testade även att elda lite i eldstaden, vilket gick alldeles utmärkt! Det blev dock bara mot slutet så vi fick aldrig upp nån värme där inne, så långt tänkte vi inte... Med bara +6 och öppen dörr så var det minsann riktigt kallt! I morgon ska jag göra en rejäl brasa och få igång värmen mer! Då blir det även att shoppa munskydd mot allt damm, sen ska jag dammsuga, sopa och feja och torka rent det värsta. Det är verkligen skitigt, dammigt, äckligt... Mycket fågelbajs i vardagsrummet.
Är riktigt peppad på morgondagen! Nu har vi börjat, nu är det största steget taget. När man börjar ta tag i sakerna så byggs det sakta upp en slags handlingsplan, när man ser var röran finns, var skiten finns, vad som måste repareras, isoleras, bytas, slängas, sparas... Vad sägs till exempel om glasögon i äkta Harry Potterstil?
 
Förutom röjningen i huset så slängde jag igår en hel bil full med tidningar från uthuset. Befriande! Skräpberget där inne är mindre, om än bara lite mindre...
 
På inköpslistan i morgon: Munskydd, timers, städartiklar (och spolarvätska till bilen!).
Att göra: Dammsuga, damma, slänga, elda, skrubba, sortera... Detta är min Att-Göra-Listan för det närmsta tiden!

Om

Min profilbild

Jag är en tjej på 26 år som renoverar ett gammalt torp i skogen, arbetar som biolog och nördar kring det mesta som rör djur och natur. Min trädgård ska bli en fjärilsrestaurang och mitt hem ska bli en lantlig dröm.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela