SandNord

Torprenovering, djur, natur och trädgårdsarbete med en stor släng av nörderi

Det är för f-n inte mossa!

Publicerad 2013-11-10 12:43:49 i Allmänt, Naturkärlek,

Med anledning av stundande vinter och högtid och inte minst advent, följer här en liten Guide till Vad-man-har-i-adventsljusstaken. Egentligen.
 
Vi biologer kan kanske vara lite ettriga denna tid på året, ungefär som en häst som sätter vinterpäls. Dessvärre kan vår bitterhet inte botas med extra b-vitaminer, mjukare borstar eller vila från träningen och extra äpplen. Eller vad man nu botar hästens kitslighet med. Det enda som kan hjälpa oss är om affärerna nån gång, i en ljusare framtid, KUNDE SÄTTA RÄTT NAMN på produkterna de vill att vi ska ha i adventsljusstakarna.
 
Oftast står det mossa på påsen. Det kan stå vit mossa, grön mossa, eller till och med röd mossa. Många tror därför att det heter så, inklusive särskrivningen.
Mig veterligen finns det inget som heter varken grön mossa eller grönmossa. Det är rent av så att de flesta mossor är rätt så gröna... Däremot finns det något som heter vitmossa (ej att förväxla med affärens vit mossa)!
Problemet är att det inte är vitmossa som ligger i påsen.
Det är en lav. Mest troligt renlav eller fönsterlav.
 
Vad är då en lav?
Det är en organism som består av en alg och en svamp, som lever i symbios. De växer väldigt långsamt, så var försiktig med dem, plocka inte hela bestånd. Tack.
 
Detta är vitmossa. Den växer där det är fuktigt och är väldigt vanlig. Det finns olika sorter, de kan vara mer eller mindre gröna, gula, vita eller röda.
Detta är renlav. Den växer där det är torrt, ofta på klipphällar. Den växer som sagt sakta, och är väldigt torr när den torkar. Det finns även fönsterlav som är mycket lik, fast den ser ut som mjuka kuddar på marken. DETTA ÄR VAD NI TROLIGTVIS HAR I ADVENTSLJUSSTAKEN!
Vill man vara extra säker på att man förstår skillnaden finns här en utmärkt utbildningsfilm, med glimten i ögat!
Hoppas jag slipper fler brustna artärer på grund av botaniskt missbruk i affärerna framöver, men det är nog en utopi... :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jag är en tjej på 26 år som renoverar ett gammalt torp i skogen, arbetar som biolog och nördar kring det mesta som rör djur och natur. Min trädgård ska bli en fjärilsrestaurang och mitt hem ska bli en lantlig dröm.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela