SandNord

Torprenovering, djur, natur och trädgårdsarbete med en stor släng av nörderi

Oreda i uthuset

Publicerad 2013-10-26 22:25:00 i Renovering,

Hemma för helgen! Det innebär att ta itu med nånting på Hjärttorp. Idag blev det uthuset.
Jag vill gärna börja röja där, för att få lite utrymme att placera saker på. När det är dags att röja inne i huset vore det trevligt att kunna ställa ut grejer där, samt att kunna ha redskap och annat på ett bra ställe. Jag får inte plats med hur mycket som helst i verandan och inne i huset ska det ju röjas, inte förvaras mer grejer...
 
Uthuset är dock oredans oreda. Där finns oerhört mycket skräp. Dock visade det sig vara mestadels brännbart; tidningar, papperkassar, kartonger. Så jag slängde sonika allt på en hög, istället för en jämntjock oreda över hela golvet. Utemöblerna hamnar i vad som antagligen är tänkt som ett vedförråd, så jag fick lite utrymme att kasta grejer omkring mig.
Jag åstadkom en "gång" så man i alla fall kan gå från kortsida till kortsida. Alltid något!
Mängden getingbon där inne säger mig att det var en god idé att göra detta efter sommarsäsongen...
Väl inne i oredan så hittade jag några guldkorn. Där finns några stycken korgar som jag kallar potatiskorg och pappa kallar dem nånting i stil med kolkorg. De är i alla fall grunda, ovala och rätt stora. Jag gillar dem skarpt!
Sen finns det även flaskor, mängder med flaskor! Jag gillar verkligen gammaldags glasflaskor med porslinskork, men där fanns även många andra sorter.
Inte riktigt en damejeanne, men charmiga. Dem har var sin airbag i form av en träback och transporterade tydligen Juldricka en gång i tiden. Julmust? Svagdricka? Måste nog rådfråga pappa på den punkten.
Sen tog jag mig en kik på utedasset. Det faller tyvärr i bitar... På grund av grönskan såg man tidigare inte riktigt det enorma hålet i taket. Jag trodde det var bara ett litet hål... Jag tänkte ha det som hönshus, om det går. Men som det ser ut så lutar det nog åt att riva och bygga nytt i så fall. Synd! Det vore roligt att bevara det gamla, men måste man byta mer än 50 % så är det lika bra att göra helt nytt tror jag. Om inte annat så har det regnat in, i vem vet hur många år. Känns inte så värt att försöka bevara nånting då. Men det bevisar bara vilken kraft det ligger i vår kära natur. Grönskan bara SKA, den ska växa, och det spelar ingen roll hur eller var. Den bara ska.
Dagens arbete blev att räfsa löv och röja en gång i uthuset. Det är en sjujäkla massa löv som den där lönnen producerar... Who needs a gym?
 
Kan också stolt konstatera att det nu även finns hackspett (större) samt blåmes vid fågelbordet! Hemma på gården huserat sidensvansarna, en flock på säkert 20 individer kalasar på rönnbären tillsammans med koltrastarna. Riktigt fina fåglar, och ett ljuvligt kviddevittrande sprider dem omkring sig.

Kattpresentation!

Publicerad 2013-10-22 23:15:00 i Allmänt,

Ska egentligen sova, men råkade bläddra förbi lite bilder på min katt. Den bästa, roligaste, sötaste, mest personliga katt jag haft äran att lära känna. Saknar henne så mycket och har spenderat mycket tid iväg från henne i år. Längtar verkligen efter känslan när jag kommer hem och hon kommer springande när hon hör min röst, sen håller jag henne på min axel och hon trycker sig tätt, tätt intill... Sen på natten sover vi sked och pratar tills vi somnar. Hon är rätt pratig den där, och ligger helst på min bröstkorg och kräver att bli klappad till sömns.
Inte mig emot.
 
Så hon borde ju helt klart få en riktig presentation här i bloggen. Namnet är Noblesse och hon ska vara Norsk skogkatt. Om det är sant kan jag tyvärr inte veta. Hon är snart 1,5 år och min allra käraste ögonsten.
 
Kärlek.
 
 
 
 
 

Padda eller groda?

Publicerad 2013-10-22 18:44:00 i Allmänt, Naturkärlek,

Hösten kom tillbaka idag och lämnade vinterkänningarna nånstans långt, långt borta! Det var rent av trevligt att åka ut med båten när termometern stod på +14 grader. Solen tittade fram och jag kunde njuta av båtturen för första gången på några veckor.
 
Uppe på land hittade jag en liten kompis. Padda eller groda? Den ser ju rätt så "vårtig" ut... Den stora frågan är väl dock; varför har jag sett så många minisar såhär sent på året? På min helgpromenad såg jag ett gäng (som jag tyvärr inte tittade närmare på), och det är nästan två mil ifrån var jag hittade denna krabat. Så det är inte samma plats det handlar om. Som synes är inte amfibier där man finner min spetskunskap. ;)
Istället brukar jag ägna mig åt dessa ljuvliga, eleganta varelser på jobbet. Ja, de är slemmiga, men de är allt annat än läskiga! En ål är graciös, oerhört stark och faktiskt vacker. Att hålla kvar en ål med händerna är stört omöjligt och det är maffigt att känna hur starka de är medan vi undersöker dem.
Här en lugn och trevlig silverål som definitivt måste ha kosan styrd mot Sargassohavet! Den tydliga gränsen mellan mörk ovansida och ljus undersida, tillsammans med den helt vita/silvriga buken, talar om att den har gått från att vara gulål till silverål. Dags att simma iväg och försöka sig, med andra ord!
Men ibland får vi ju andra fiskar också, vissa mer spännande än andra. I detta fall, en ovanlig sandkrypare som bara finns i ett fåtal sjöar och vattendrag i Sverige.
Abborre. Lite mer vanlig... ;)
Och så ytterligare en firre man inte springer på varje dag, dock inte ovanlig som sandkryparen. I text så undrar folk varför man slänger in engelska istället för att säga vad fisken heter. Men den heter ju faktiskt lake. :)
Så visst är det spännande varje dag på jobbet, och man får se mycket mer än bara fisk. Fåglar är något det inte är bristvara på när man jobbar i sjö och vattendrag. Nyligen kom vi mycket nära en skarv, vilket är ovanligt med dem skygga fåglarna. Men slutligen spydde den upp en fisk och lyfte därefter. Antagligen var den för tung för att lyfta med fisken i magen! Självklart tuffade vi fram med båten för att kika, och där låg en rejäl brax och guppade i vattnet. Förutom skarv, gräsand, knipa och korp ser vi häger nästan varje dag. Fiskgjuse och kärrhök har också seglat förbi då och då.
Men än har vi inte sett någon örn! Den har setts vid tidigare säsonger men än så länge lyser den med sin frånvaro. Det är bland det häftigaste man kan ha turen att se så jag håller tummarna inför våra sista rundor med båten på sjön...

Fågelbad och rödek

Publicerad 2013-10-20 12:28:00 i Allmänt,

Nu är det bara en arbetsvecka kvar tills jag får stå i min trädgård igen och insupa den härliga atmosfären. Som substitut passade jag på att fota lite idag när jag var ute och jobbade, njöt av höstluften och njöt inte fullt så mycket av att bli blöt och kall... Men det ljuvliga med höstrusk är att man till slut får komma hem, byta till torra kläder, dricka te och ligga under filten. Jag är ju dessutom honungsgalen så enbart botaniserande bland honungsburkarna och välja vilken sort jag ska ha i teet idag gör mig glad... :) Rekommenderar varmt ljunghonung, som namnet antyder gjord av bin som i stort sett bara har tillgång till ljungblommor. Djup, gyllenröd färg och väldigt stark, vuxen smak. Supermumsigt.
 
Den eken hade för övrigt de största bladen jag nånsin sett. Genast börjar jag undra om det är någon slags häftig muterad ek, eller är det en utländsk ek? Det jag kommer fram till är att det antagligen är en rödek. Det är ju roligt, då den tydligen inte är naturlig till ursprunget utan odlad. Men den förekommer vilt lite här och var idag i sydsverige. Roligt att lära sig något nytt!
Inga scouter i sikte på campingen, vilket passar mig utmärkt. Detta är nog den finaste lilla strand jag sett på länge, vackert inramad av bok, ek och asp. Ibland lägger vi i båten här och en vindstilla, dimmig morgon kan det vara helt magiskt...
 
Igår hittade jag fantastiska fågelbad på House of Hedda. Jag vill inte sno deras bilder, men jag kommer med stor säkerhet klicka hem nånting därifrån och då kommer det bilder såklart. De är i gjutjärn med fina fåglar som dekoration. De hade även ett sött litet fågelhus med texten B&B på framsidan, och en liten avsats där man kan lägga lite mat. Om man letar lite finns det helt underbara bord, holkar och bad. Wildlife garden har riktigt fina holkar i form av torp, funkishus, lador och mycket mer! De har även söta små handkarvade fåglar i trä, av vilka jag självklart har en stjärtmes. Den ska sitta i fönstret och locka till sig riktiga stjärtmesar! Den syns här tillsammans med insektsholk, naturtvålar och honung.
 
 
Till våren ska jag verkligen fågelpreppa min trädgård och jag hoppas att jag hunnit snickra ihop något eget fågelhus under vintern! Har aldrig gjort det förut, så jag tänkte börja klassiskt och sen får vi se hur fantasirik och kreativ jag kan vara... :) Tills dess hoppas jag att många fåglar hittat till mitt bord med solrosfrön, vilket mina snälla föräldrar skulle gå dit och fylla på idag. Där finns också jordnötter i en egen matare samt mängder med talgbollar i buskarna. Jag hittade en fågelmatsblandning här hos järnhandlarn som jag tyckte såg trevlig ut; mycket hampafrön, endel solros och rätt lite korn. Av erfarenhet är korn inte särskilt poppis och hamnar mest på marken, så detta kanske är en lagom mix. Får nog bli ett köp innan jag åker hem!
 

Winter is coming

Publicerad 2013-10-19 09:44:03 i Fotografi, Naturkärlek,

Vaknade till fullkomlig frost och var tvungen att gå ut och känna på kylan. Underbara, bitande iskyla! Det är bara lite, lite kvar på jobbet. Snart är oktober över och jag kommer åka hem och njuta av den annalkande vintern för fulla drag.
 
 
Ljudet av rasslande löv i skogen, enstaka ödsliga läten från domherrarna i trädtopparna och febril aktivitet i äppelträdet av koltrastarna. Nu ramlar det sista lövet till marken. Fåglarna börjar pejla in vilken trädgård som bjuder på mat i vinter. Än så länge finns där äpplen till dem, de ligger kvar på backen som ett helt smörgåsbord.
 
Kylan tränger sig in och jag har gjort en liten morgonbrasa i eldstaden. Dags för lite morgonte och Excelarbete, och så ska jag försöka att inte googla allt för mycket på trädgårdsrelaterade saker...
 

Planering för framtiden

Publicerad 2013-10-18 11:10:00 i Renovering,

Jag är ju lite nördig, så självklart tog jag till Excel redan nu i mina framtidsplaneringar. Rabatterna står i fokus och nu har jag ett dokument som beskriver mina olika rabatter eller områden, vad som växer där idag och vad som planeras för framtiden. Helt underbart nördigt och roligt! Just nu är listan inte särskilt enorm och jag tänker mig en framtida expandering med färgscheman, ett område per flik, en flik för storslagna drömmar, en flik för dammen, en för mitt framtida växthus...
 
Apråpå växthus så har jag ju en ren guldgruva, i form av gamla fönster! Jag kommer att få 5 dubbelfönster och 3 mindre fönster kvar efter att vi bytt ut dem. Självklart blir det ett växthus! Det räcker kanske inte till hela bygget, men det ska väl inte vara omöjligt att få tag på några fönster till begagnat. Ett gediget växthus med riktiga fönster istället för ett metallbygge, det känns väldigt mycket mig, och väldigt passande i trädgården.
 
Då öppnar sig plötsligt nya odlingsmöjligheter. Tänk att ha sina egna tomater och kunna odla spännande exotiska frukter, kanske ha en vinranka som klättrar i taket...
 
Platsen som jag längtar till hela tiden. Det kliar i fingrarna och jag googlar alldeles för mycket blommor. Så snart det är dags att ta tag i utbygget på riktigt blir det att sätta sig in i byggnadsteknik, material och kostnader. Det är tur att man har ett fint och välbehövligt resultat i åtanke, för den biten är inte alls lika rolig som rosa pioner och gammaldags rosor... ;)
 

Höstskrud och vårlökar i rabatten

Publicerad 2013-10-14 22:11:00 i Naturkärlek, Renovering,

Jag älskar hösten! Det är kanske ett provocerande uttalande när de flesta spjärnar emot mörkret, försöker fika bort den kommande vinterdepressionen och mest vill ta sovmorgon tills solen åtminstone gått upp och frosten från natten hunnit försvinna.
 
Den senaste veckan har jag till stor del fått njuta av underbara höstfärger på jobbet, då vi åkt båt nästan varje dag. Rostrött, senapsgult, orange, olika nyanser av grönt, begynnande brunt och några kala grenar bland övrig storslagen prakt har kantat vattnet. Illgula aspar, röda lönnar, gulna och falnande björkar. Till detta står kolsvart vatten och blå himmel som kontraster. Inte en krusning på vattnet i morgondimman. Änder som skränande lyfter alldeles intill, och landar lite längre bort med en plask. Varje gång vi stannar och stänger av motorn är som en gåva, en gåva av tystnad, stillhet, lugn.
Helgen fick jag spendera hemma, påtandes i min trädgård. Min. Underbara. Trädgård. Lönnen mötte mig i gulnande prakt med halva sin volym liggandes på marken. Himlen var knallblå i dagarna två och bjöd upp till rabattgrävning.
Nu har jag en nygrävd söderrabatt vid gaveln.  Där samsas höstblommande rosa aster och flox, tillsammans med vita såpnejlikor och ljus tidlösa. Dock börjar den rosa prakten redan på vårkanten. Då hoppas jag det kommer blomma;
  • kvicklök
  • honungslök
  • hyacinther
  • tulpaner
  • pingstliljor
De är nerputtade i jorden tillsammans med lite benmjöl i grupper. Många hade redan fler lökar så jag hoppas de kommer att trivas i solen och ge finfina blommor! Nästa år blir det att fundera på perenna sommarblommor och marktäckare för att göra rabatten komplett. Så jag längtar!
Under lönnen grävde jag ner...
  • pingstlilja
  • krokus
  • blandade smålökar från mammas trädgård; scilla, snödroppe och vårstjärna (antagligen).
För att göra det ännu mer späckat så hamnade 1 kg påskliljor och ett gäng tulpaner under jätte-kornellen. Flower away, pretty ones. Flower away!
Trädgården är rolig för alla! Småfåglarna hade ätit upp all mat, och bara under helgen åt de upp alla nya solrosfrön jag fyllde på i huset. Talgoxe, större hackspett, entita och nötskrika har hittat till maten. Min brorsdotter älskar att komma och hälsa på. Kanske för att där alltid finns något nytt att titta på? Ett nytt hörn att utforska? Just nu var det att åka snålskjuts på presenningen, hoppa i lövhögarna och slutligen bli kastad i en enorm lövhög av farfar. Uteliv är roligt liv!
TIlls nästa gång är jag ute och far på sjön igen. Jobbar ute i ur och skur, mestadels sol i år dock. Ett fantastiskt år för fältarbete, med den vår, sommar och höst som vi haft! I övrigt så planerar vi för fullt vad det gäller tillbygge för badrum, tvättstuga och groventré. Until then, puss och kram från gummibåten en kylig, men oerhört vacker och fridfull kväll på sjön.
 
 

Sommaren i backspegeln

Publicerad 2013-10-02 20:45:00 i Fotografi, Naturkärlek,

Temat är som vanligt; natur! I år var det en underbar sommar som bjöd på blomsterprakt och stor skörd från trädgårdslandet. Vi grillade nästan varje dag och gjorde alltid hemmagjord potatissallad. Självklart fanns det också alltid en härlig sallad, mestadels gjord på egna grönsaker. Tomaterna blev det nog inte så mycket med, och gurkan är väl inte mogen förrän ungefär nu. Lagom till frosten. Men sallatsblad, mangold, spenat, kryddor och mycket annat, det hämtar vi i trädgården!
 
Jag har så många bilder jag vill visa, så tja... det får jag ju! Det är härligt att ha herrevälde och monopol nånstans, om så bara på en blogg. Hehe. OBS närbildsorgie OBS.
 
Underbara rosa rudbeckia. Min absoluta favoritblomma. Fotad på Rosariet, Jönköping.
Bredbrämad bastardsvärmare, Knivsåsen, Skåne.
Allmän metallvingesvärmare, Knivsåsen, Skåne.
Krollilja... nånstans i Skåne. Botaniska i Lund kanske?
Ett stycke ljuvlig rosenvial som växer mitt i det forna trädgårdlandet i min alldeles egna trädgård.
Sallad med fetaost. Mmmm....
Trädgårdsfest!
 Min favorit vårtbitaren.
Vad gör man med alla hallon i trädgården? En hjärtlig kaka såklart. Dessutom den enklaste kakan med få ingredienser, och för att toppa det hela så smakar den helt förföriskt.
I sommar upptäckte jag dahliorna. Här är en ifrån Rosariet. Sen följde det helt plötsligt en närbildsstudie på mängder av dahlior... de är ju rätt tacksamma på den punkten.
Skogens guld, som viskar om att sommaren inte är evig... men att den nog varar ett tag till! De bruna kusinerna får allt vänta. Det gör inget, vanliga kantareller är ändå min favorit! Smörstekta på macka som gratineras i ugnen med ost på toppen - så ska de ätas!
Tysk kärlek till naturen... En av mina tyska kollegor från sommarjobbet på helgvisit på vår gård. Naturen i Tyskland är inte riktigt lika lättillgänglig här, så besöket liknade mest nån slags mindfullnessläger... :)
Skål och tack för besöket!
 
 
 

Om

Min profilbild

Jag är en tjej på 26 år som renoverar ett gammalt torp i skogen, arbetar som biolog och nördar kring det mesta som rör djur och natur. Min trädgård ska bli en fjärilsrestaurang och mitt hem ska bli en lantlig dröm.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela