SandNord

Torprenovering, djur, natur och trädgårdsarbete med en stor släng av nörderi

Renovering av trappan

Publicerad 2013-12-29 22:20:15 i Renovering,

Nu är trappan delsvis nedmonterad! Givetvis har jag tagit bilder på det hela... och givetvis glömde jag kameran i torpet!
 
Två trappsteg är borttagna och operation att få ihop trappan pågår. Några spikar in i vagnstycket krävde själva demonteringen, annars hade vi aldrig fått ihop trappan och fått bort springorna. Mitt största jobb är att ta bort all småspik som masonitskivorna varit ditspikade med, vilket gäller ALLA ytor eftersom ALLA ytor (på trappan, på väggarna, i taken, på golven) varit täckta av masonit. De kunde väl i alla fall använt spik som inte rostar? Varför hade de inte det på 50-talet? Mutter mutter... 
 
Vi ska greja med lite småsaker och sen ska allting på plats igen, förhoppningsvis utan springor! 

Ett steg fram och två tillbaka

Publicerad 2013-12-26 22:10:40 i Renovering,

Det är våra slagord på Hjärttorp. Det är i alla fall så det känns.
 
Idag skulle vi:
  • Ta bort fönstret
  • Börja regla väggarna
  • Såga ut ny plats för fönstret, sätta i fönstret och lappa undertill med bitarna som vi sågat bort (när nya fönstren kommer ska hela ytterväggen bytas)
 
Idag har vi:
  • Tagit bort fönstret
  • Upptäckt att vagnstycket till trappan är snedvridet och starkt försvårar isoleringen av väggen
  • Undersökt varför vagnstycket är snett
  • Upptäckt av trappan gått isär och under linoleum och masonit gömde det sig stora glipor i de nedre trappstegen
  • Tagit bort linoleum, masonit och list på de fyra första trappstegen för att kunna trycka ihop trappan igen. Skruven i listen sitter fast som berget och masoniten likaså. Tidskrävande jobb...
Ja, ibland går det helt enkelt inte som man tänkt sig.
 
På lördag kör vi en fortsättning, då ska hela trappan strippas och så ska den tryckas ihop. Hinner vi börja med isoleringen i helgen eller inte? Spännande värre! Det var dock hemskans roligt eftersom vi hittade en fin gammal trätrappa under all 50-talsskit. Drömmen om en vitmålad trätrappa lever!
 
Eftersom jag till stor del mest var ivägen har jag passat på att räfsa löv i trädgården och göra "vårfint". Inte alla år man kan göra det på annandag jul! Finkameran glömdes dock hemma så bilder bjuds nästa gång.

En dag i december

Publicerad 2013-12-25 14:48:34 i Allmänt,

God jul alla där ute i cybervärlden!
Julafton är över och presenterna är öppnade, maten är smakad på och granen står givakt med glimmande lampor och glitter. I Hjärttorp är julstämningen försiktig, med vissnande hyacinter och tazetter som blivit för långa och därmed gett vika. En styck amaryllis har valt att blomma just på självaste julafton. Dock finns vissa funderingar från mitt håll, då jag plockade denna lök ur korgen märkt med "Röd amaryllis". Jag tycker den är hemskans vacker men kan inte undgå att tänka att jag blivit något lurad... :)
 
 
Under mitt besök idag hördes ett misstänkt krafsande, kanske har jag fått påhälsning från naturen inne i huset... Skorstenen undersöktes men ingen fågel kunde synas, alltså är det dags att gillra en och annan musfälla. 
 
För tillfället är detta ingen vidare renoveringsblogg men jag hoppas att dessa dagar av ledighet kan bringa ett uns av sågspån, spik, hammare och vattenpass in i bloggen igen. Förtvivla icke! När tiden är kommen bjuder jag på bilder av vinkelräta reglar och kanske ett litet fönster som hamnar på en ny plats. Trots allt springer tiden obarmhärtigt framåt och det är dags för offerter på brunn och avlopp, och i februari kommer nya fönster och en finfin ytterdörr.
 
Tills dess är jag redo med min nya finare kikare jag fick igår. Nu kommer de inte undan, småfåglarna! 

Möbelinventering

Publicerad 2013-12-20 17:20:55 i Renovering,

Efter alla dessa månader så hittar jag fortfarande ny möbler som jag hittills missat i virrvarret.
Här presenteras en gammal fåtölj, grön till färgen som så mycket annat i detta hem. 
Som synes full med fågelskit och därmed troligtvis i starkt behov av nytt tyg, även denna. 
Det är ju världens sämsta bild men bakom stolen finns ett linneskåp där jag tog en närmare kik idag. Inga fascinerande fynd dessvärre då finporslinet nog redan är genomgånget och inte befann sig i torpet till vardags. 
 
Just nu pågår för övrigt sanering av fyra lampskärmar, hemmahörande på en stor golvlampa där skärmen är välvd och har fransar, samt en golvlampa med tre skärmar med söta ditmålade blommor på insidan av skärmarna. Väldigt gulliga grejer och än så länge lever hoppet om att diverse fläckar ska försvinna, är dock inne på omgång X med Vanish (efter att försiktigt ha testat små områden) efter några timmar i badkaret med tvättmedel och visst blir det finare, men än så länge finns det fläckar kvar... 

Nånting är fel

Publicerad 2013-12-19 13:25:09 i Allmänt,

19 december, det ser ut som mars och jag svettades i min vinterjacka så jag fick ta av den. 
Inte ens kopiösa mängder julgodis kan få den riktiga julstämningen att infinna sig! Jag har gjort mozartkulor, två sorters knäck, kola, snöbollar, peanut butter cups och rocky road men jag säger då det, inget skapar julstämning som minusgrader och krispig snö!
 
Oh snow, where art thou?

Julemys

Publicerad 2013-12-13 16:49:36 i Allmänt,

Är man flitig så kan man få roa sig även på en vardag. Och det har jag varit, Fröken Flitig är så gott som klar med inlämningarna och presentationen till nästa vecka i skolan. 
 
Det var värt att fira med lite kola och extra julmys, tyckte jag. :)
Det blev generalrepetition för godisbuffén som inför jul kommer vara översållad av godis och färsk samt torkad frukt. Dadlar och fikon är ett absolut måste till jul, liksom allehanda nötter. Och en Aladdinask.
(Ja, det är dubbeltydigt - en godisbuffé som står på en buffé, men jag tror inte alla vet att en buffé kan vara en möbel också...)
 
 

Inredning: Getskinn

Publicerad 2013-12-12 12:53:26 i Inredning, Renovering,

Igår tröttnade jag på att all tid nu mera går till plugg. Ingenting händer på torpet och just nu sitter jag med några stygn på ryggen, vilket innebär att jag inte får arbeta så hårt på ett tag. Alltså behövde jag även pigga upp mig själv lite. Resultatet? En tur på stan och ett himla fint getskinn!
Det var inte bara jag som gillade nytillskottet... Och det är ju inte så konstigt när det är alldeles lent och gosigt!
Av någon anledning vill jag gärna ta med djur och natur in i inredningen, både äkta vara och konstgjorda sådana. Jag planerar för ett rådjurshuvud på väggen, där jag har gått ifrån tanken på ett fejkat i vitt till ett äkta. Fårskinn är ett måste under vinterhalvåret och så söker jag med ljus och lykta efter någon som kan montera mitt uggleskelett. Dessvärre verkar det bara finnas en person i hela Norden som gör detta och han har inte svarat på mitt mail ännu... Sen så har jag ju mitt lilla fågelbo som jag hittade i trädgården som måste få en hederplats nånstans!
 
Nu kan jag inte vänta längre. Jag måste till Hjärttorp! Nu är det dags att påbörja lite simultana projekt, jag känner att det måste hända lite mer än den där isoleringen som tar sån himla tid på sig. Jag vill gå dit nästan enbart för att elda och mysa framför spisen (samt lukta på mina hyacinter som nu blommar), och då kan jag likaväl börja plocka med alla grejer som ligger i vardagsrum och gästrummet. I vardagsrummet finns det böcker till förbannelse som kommer att hamna hos Myrorna, och i gästrummet är det en salig blandning med allt från spinnrock och ljusmassa till ett akvarie och en gunghäst. :)

Väggar, golv och torpargrund

Publicerad 2013-12-08 16:25:31 i Renovering,

Igår var det lördag, alltså helg. Alltså var det renovering på schemat. Vi rev resten av väggarna/taket i hallen, farstun och skrubben under trappan. Nu är ytterväggarna rena! Funderingar består angående en innervägg. Vi har även lite bryderier gällande vinklarna i trapphuset och hallen. Det främst problemet är väl att det är så många vinklar! Vilka ska man behålla, vilka kan försvinna? Vilka linjer ska bli lodräta istället för sluttande? Beslut, beslut! Men fint kommer det att bli.
 
Dessvärre endast mobilbilder från gårdagen, men det får duga den här gången. Här kan man se skrubben, nu utan innerväggar.
Här har vi rivit det lilla räcket på trappavsatsen. Det blev så mycket ljusare, vilket inte riktigt framgår från bilden... Det var dels tvunget att rivas för att kunna ta bort inneväggar, men det var även planerat att göra ett nytt räcke som släpper igenom mer ljus.
I hallen har det ju visat sig att hörnet har varit fuktskadat och virket är kasst, vilket innebar att även golvet var dåligt i detta hörn. Nyfikna som vi är sågade vi ut ett hål i det dåliga golvet och vips hade vi en ingångsport till undersidan av huset..!
Efter att ha kikat underifrån så kändes det verkligen som skam på torra land att det blivit en fuktskada i det fina, fina golvet! Underbart virke genomgående i hela bottenvåningen! Några brädor hade rasat här och var vilket visade sig bero på att spikarna har rostat sönder. Att golvet i farstun sviktade berodde på ett glapp på 1-2 cm mellan brädorna och bjälken. Enkelt åtgärdat med andra ord :) Golvet i vardagsrummet sviktar om man hoppar lite. Där visade det sig finnas två långa bjälkar under golvet som dock inte stöttades upp av nånting under ifrån. In med stöttor!
 
Jag känner att det här med torpargrund är fina grejer. Ingen fukt, inget mögel, finfint virke från nån gång på 1800-talet (eller äldre) som fortfarande såg nytt ut. Det var endast bredden på plankorna och de täta årsringarna som avslöjade det gamla trädet (som vi sågade bort). Ovansidan i farstun är ju grånad och åldrar med behag, undersidan är ljus och ser alldeles ny ut. Detta gjorde hela helgen, så underbart att vi hade rätt!
 
En annan rolig grej var att elda i lilla sovrumskaminen för första gången. Ett pyttelitet hål för ved som kräver avsågade småbitar, men OJ vilket krut det var i den kaminen! Jag är imponerad av hur lätt det var att elda i den och vilken värme den spred! Jag som är så förtjust i levande eld blev mycket lycklig inför tanken att höst- och vintermysa i sovrummet på kvällen och kunna lyssna på sprakande eld (och spara pengar samtidigt på uppvärmningskostnaderna, även den tanken känns mycket mysig när man är smålänning).
 
Man kan inte tro det men här inne brann det för fullt när bilden togs!
Rimfrost på rutan, snö och solsken samt vackra reflektioner från guldstjärnan bidrog starkt till myskänslorna i sovrummet. Ååååh vad jag vill göra klart och flytta in..! Som vinter-, snö- och julälskare ser jag fram emot nästa vinter nåt så enormt. Få julpynta på riktigt, i mitt eget hus, och ha en riktig torparjul. MYSIGT.
 

Pysseljul

Publicerad 2013-12-05 19:09:42 i Inredning,

Än är inte alla dekorationer på plats, men lite har det hunnit pysslas. Min amaryllis växer så det knakar i fönstret ovanför elementet och jag hoppas på läglig blomning!
Hemmagjorda dekorationer med naturmaterial, tomtar, ljus och lite silverspray.
När det är jul ska man äta godis. Därför har jag fyllt en burk med hemmagjorda peanutbutter cups som faktiskt blev lika goda som de var enkla att göra!
 

Arbetsvecka innebär renoveringspaus

Publicerad 2013-12-04 21:47:41 i Renovering,

Inte så många puckar i rörelse här just nu. Veckorna är vigda åt plugg och så mycket mer hinns inte med. Renovering och eventuellt övrigt nöje förpassas till helgerna, som blåser förbi i sällan skådad turbofart.
 
Men i morgon väntas oväder med vindar, regn och slutligen snö. Därför har jag just varit hos lilla torpet och burit in de nyinköpta brädorna till uthuset istället. Det kändes som om risken för nederbörd är något överhängande även om verandan har tak. Det får väl bli att inspektera läget när det slutat blåsa, jag hoppas takpannor och övrigt ligger kvar där det ska ligga... 
Jag råkade kika igenom bilderna på Hjärttorp och fann denna. Vilket påminner mig om att jag glömt ta in färgburkarna från uthuset! Där ska de tydligen inte stå över vintern pga frysrisken (och jag som tyckte jag var så duktig som burit in dem där!). Skäms på mig - och en påminnelse till alla andra att tömma och ta in vattenslangar, förvara målarfärg i plusgrader, vintertäcka känsliga buskar och allt vad det kan vara. Sen kan vintern får komma!
 

Julmarknad på Vadstena slott

Publicerad 2013-12-01 17:41:56 i Allmänt,

Alltså, vad jag älskar att handla på marknad! Jag älskar att få prata med hela företaget på en gång, att hitta både hantverkare, utställare och entreprenörer i en och samma person. Att få smaka på fantastiska produkter som smakar sådär som bara småskalig, lokal produktion kan göra.
 
Med oss hem fick vi bland annat björkglögg och en mer vanlig saftglögg, fem sorters fudge (lakrits!), godismandlar, Skogsknäcke med tallbark, tre sorters te (lakrits, chai, höstglöd [grönt te]) samt sex sorters korvar. Sååå galet goda korvar! Ikväll blir det tapas på korv, ost, oliver, inlagd vitlök, pepparkakor, ädelostkräm och hembakad focaccia tillsammans med bror och hans respektive som är här på besök från Göteborg. MUMS, eller?!
 
Det jobbas dessutom på julstämningen här hemma, som pyntet på bilderna ovan. Mina små blomarrangemang med julblommor går varierande bra. Amaryllisen har fått flytta till värmen på här på gården då det inte hände nånting alls på Hjärttorp. En hyacint vill redan blomma medan de andra vill vänta. Sist men inte minst har tazetterna vuxit, men tycks ha avstannat. De har fått flytta till fönstret vid elradiatorn, varmt och soligt! Hyacinterna står nu på bordet i vardagsrummet, varmare och ljusare men inte precis över elementet.
 

Om

Min profilbild

Jag är en tjej på 26 år som renoverar ett gammalt torp i skogen, arbetar som biolog och nördar kring det mesta som rör djur och natur. Min trädgård ska bli en fjärilsrestaurang och mitt hem ska bli en lantlig dröm.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela