SandNord

Torprenovering, djur, natur och trädgårdsarbete med en stor släng av nörderi

Väggar, golv och torpargrund

Publicerad 2013-12-08 16:25:31 i Renovering,

Igår var det lördag, alltså helg. Alltså var det renovering på schemat. Vi rev resten av väggarna/taket i hallen, farstun och skrubben under trappan. Nu är ytterväggarna rena! Funderingar består angående en innervägg. Vi har även lite bryderier gällande vinklarna i trapphuset och hallen. Det främst problemet är väl att det är så många vinklar! Vilka ska man behålla, vilka kan försvinna? Vilka linjer ska bli lodräta istället för sluttande? Beslut, beslut! Men fint kommer det att bli.
 
Dessvärre endast mobilbilder från gårdagen, men det får duga den här gången. Här kan man se skrubben, nu utan innerväggar.
Här har vi rivit det lilla räcket på trappavsatsen. Det blev så mycket ljusare, vilket inte riktigt framgår från bilden... Det var dels tvunget att rivas för att kunna ta bort inneväggar, men det var även planerat att göra ett nytt räcke som släpper igenom mer ljus.
I hallen har det ju visat sig att hörnet har varit fuktskadat och virket är kasst, vilket innebar att även golvet var dåligt i detta hörn. Nyfikna som vi är sågade vi ut ett hål i det dåliga golvet och vips hade vi en ingångsport till undersidan av huset..!
Efter att ha kikat underifrån så kändes det verkligen som skam på torra land att det blivit en fuktskada i det fina, fina golvet! Underbart virke genomgående i hela bottenvåningen! Några brädor hade rasat här och var vilket visade sig bero på att spikarna har rostat sönder. Att golvet i farstun sviktade berodde på ett glapp på 1-2 cm mellan brädorna och bjälken. Enkelt åtgärdat med andra ord :) Golvet i vardagsrummet sviktar om man hoppar lite. Där visade det sig finnas två långa bjälkar under golvet som dock inte stöttades upp av nånting under ifrån. In med stöttor!
 
Jag känner att det här med torpargrund är fina grejer. Ingen fukt, inget mögel, finfint virke från nån gång på 1800-talet (eller äldre) som fortfarande såg nytt ut. Det var endast bredden på plankorna och de täta årsringarna som avslöjade det gamla trädet (som vi sågade bort). Ovansidan i farstun är ju grånad och åldrar med behag, undersidan är ljus och ser alldeles ny ut. Detta gjorde hela helgen, så underbart att vi hade rätt!
 
En annan rolig grej var att elda i lilla sovrumskaminen för första gången. Ett pyttelitet hål för ved som kräver avsågade småbitar, men OJ vilket krut det var i den kaminen! Jag är imponerad av hur lätt det var att elda i den och vilken värme den spred! Jag som är så förtjust i levande eld blev mycket lycklig inför tanken att höst- och vintermysa i sovrummet på kvällen och kunna lyssna på sprakande eld (och spara pengar samtidigt på uppvärmningskostnaderna, även den tanken känns mycket mysig när man är smålänning).
 
Man kan inte tro det men här inne brann det för fullt när bilden togs!
Rimfrost på rutan, snö och solsken samt vackra reflektioner från guldstjärnan bidrog starkt till myskänslorna i sovrummet. Ååååh vad jag vill göra klart och flytta in..! Som vinter-, snö- och julälskare ser jag fram emot nästa vinter nåt så enormt. Få julpynta på riktigt, i mitt eget hus, och ha en riktig torparjul. MYSIGT.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jag är en tjej på 26 år som renoverar ett gammalt torp i skogen, arbetar som biolog och nördar kring det mesta som rör djur och natur. Min trädgård ska bli en fjärilsrestaurang och mitt hem ska bli en lantlig dröm.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela