SandNord

Torprenovering, djur, natur och trädgårdsarbete med en stor släng av nörderi

Hum hum hummmmm

Publicerad 2014-03-31 18:13:00 i Naturkärlek,

Mörk jordhumla? Så jäkla söt när den rumlade runt bland vårstjärnorna och var på varenda blomma och sen flög vidare i all hast. Socker socker socker! Det är nu humledrottningarna är ute och flyger och vill massor med socker efter vinterns dvala. 
 
En annan filur har hälsat på i trädgården efter brunnsborrningen. Perfekta avtryck i stenmjölet. Gillar att ha lite kul saker på besök, i detta fall en grävling. Hej hej!
Vissa knashattar kommer på besök inomhus, fastän de inget har där att göra. Här en liten kärrspindel som hamnat på helt fel ställe. Den fick uppsöka en rabatt utomhus istället och jag hoppas den hittar lite trevliga vattenmiljöer att tillväxa vid och ha det riktigt gött. Kroppslängd på en vuxen individ ligger runt 2 cm. Med benen kan de bli ungefär 7 cm långa. Uppskattningsvis var denna max 1 cm i kroppslängd.
Hej från biologen!
 

Uppdatering till ny version

Publicerad 2014-03-31 16:56:00 i Renovering,

Hejdå gammalt och hej nytt! Nu är reparationstapeten under uppsättning och det blir så fint, så fint! Jämna fina väggar som är redo för fintapeter. Lite härdsmälta i samband med uppsättningen men idag, dag två (med tre dagars paus), gick allt så sjukt smidigt. Nu har man fått in snitsen! Inte för att jag har någon större erfarenhet av att spackla men det räcker att höra på alla andras gnäll för att känna sig nöjd med denna lite dyrare lösning. Om det blir så i alla rum vet jag inte. Lite spackel och slipande kan jag väl stå ut med om det bara är smågrejer som ska göras. 
 
Nu är båda långsidorna gjorda och det återstår bara två fullstora våder på kortsidorna samt ovan och under fönstret. Sen ska det upp spont i taket och sen fintapeter! 
 
Det tar inte slut där heller. Det händer mer saker vid torpet!
Den här lilla saken är nåt så härligt som en BRUNN! Hela 80 cm under jordytan fanns berget, snacka om att bo på berggrunden... Sen 60 meter tills de stötte på vatten och slutligen blev det en brunn på 100 meter. 
Massor av gratis stenmjöl fick jag på kuppen. Tackar! 

Vem bor under trädet?

Publicerad 2014-03-26 20:39:57 i Naturkärlek, Trädgård,

Jag har en hyresgäst i min trädgård. Den tycks inte bo där just nu, eller i alla fall inte under dagtid när jag har undersökt platsen. Jag upptäckte det hela genom att det låg fullt med länsade tallkottar bland lövträden. Inte en tall i sikte, så var kom kottarna ifrån? Sedan hittade jag hålan under trädet och många fler kottar där. Men vem är det?
Det kan ju vara så att boet och kottarna inte härstammar från samma djur, och i så fall röstar jag på större korsnäbb eller hackspett gällande kottarna. Men erkänner att jag känner mig lite lost... 
Samtidigt så blommar blåsipporna helt oförskämt mycket inne bland syrenerna. :) Fasen vilka små glädjespridare! 
 

Våren är här!

Publicerad 2014-03-09 22:48:00 i Naturkärlek, Trädgård,

Det har ju varit vårtecken men nu, nu är den absolut här! I helgen bjöd våren på sol och runt 12 grader varmt som mest, sköna vårvindar och den där underbara doften, atmosfären och ljuset som bara uppstår en gång om året.
När våren dyker upp tycker jag att man känner sitt naturliga ursprung extra starkt; när känslorna svallar och man bara vill hoppa och studsa och skratta! Just nu känner jag oanad lycka när jag blickar ut i trädgården och möts av spirande växtlighet precis överallt. Igår tjöt jag av glädje då jag sprang på de första krokusarna (och var onödigt glad över att rensa bort hallonsnåren).
Idag övergick glädjen i eufori när slänten strösslats av snödropparnas vita blommor, krokusarna hade slagit ut i hela trädgården, mängder av narcisser med knoppar kikar upp ur marken och årets första blåsippa solade sig inne bland syrenerna.
 
Jag kan erkänna att ett litet "Nej men, DEN BLOMMAR!" slapp ur mig efter att ha fotat några blåsippeknoppar och strax därpå upptäckt den blommande skönheten en meter längre bort. 
Krokusarna går från de ljusaste små delikata botaniska varianterna till djupt purpurfärgade av större modell. Vårkrokus antagligen?
 
Keeping busy!
Tack vare min kära vän Alex kan jag bjuda på trädgårdsarbete in the making och med nyputsad mobilkamera i högsta hugg har ingen blomma undgått att förevigas!

Besatt av blommor

Publicerad 2014-03-05 12:26:07 i Trädgård,

"Jag ska ha en enkel trädgård! Mycket gräs eller vild äng och alla rabatter ska vara perennrabatter som kväver allt ogräs"
 
Jomensåatteh... varför sitter jag då och tittar på frö till sommarmalva? Det kan man ju fråga sig. 
 
Nej men jag tror starkt på att ha en lättskött trädgård. Öppna rabatter med mycket synlig jord är inte min grej. Men däremot tror jag att jag kan tänka på mig att fröså lite ettåriga blommor. Så det så! Jag börjar känna att malvor och luktärt är för fina för att motstå.
 
Just nu är jag helt galen i planering av min slänt samt min rosa solrabatt. Jag har stora planer för rabatten, dessvärre är den ju inte enorm till storleken så vi får väl se hur realistiska planerna är. En sak är säker: där måste finnas röd solhatt! Kan vara världens finaste blomma. Och med lite tur kanske nån liten fågel sätter sig och mumsar på fröna efter blomningen. Sen tänker jag mig alunrot med röda blad, spetsmössa och lammöron som marktäckare. Om det finns plats vill jag ha nävor också! Längst bak får det gärna växa prästkragar bland solhattarna. På våren kommer det lite lökar (det var väl tulpaner, hyacinter och kvicklök jag planterade där..?) och på hösten kommer aster och såpnejlika. Så har vi fått in hela året i en rabatt. Storhetsvansinne? Oh please. Jag kommer inte ha så många rabatter så man får väl satsa på de få man har!
Räfsandet och rensningen av hallonsnåren i slänten drivs nu endast av en frenetisk jakt på vad som finns under lövtäcket. Vad kommer att dyka upp när den eviga skuggan försvinner? Vad är det för färg på de spirande små blommorna jag kan se? Sen har jag även insett att jag troligtvis kommer att skapa en liten lupin-kulle bakom uthuset där jag tippar jord från min blivande äng. Jag tänkte först bara fylla igen en grop men det gör väl inget om jag tippar så mycket att det blir en kulle, det är finare än gropar! Det är en del lupinrötter i jorden och de verkar förbaskat härdiga. Men där bak får de gärna växa. 
 
Hälsningar Tant Grön
 

Vårtecken 3.0

Publicerad 2014-03-02 21:51:34 i Renovering, Trädgård,

Jag vet inte vad det är men jag blir glad av att se det!
Jag tänkte säga "allt grönt är skönt" men även dessa blekfisar glädjer tillvaron. Undrar vad det kan vara?!
Idag har jag ryckt skogshallon och krattat, det var då jag upptäckte all spirande grönska. Älskar arbete i form av att rycka hallonbuskar; det går fort, snabba resultat, det är enkelt och blir en stor synlig skillnad. Kände att jag behövde ett avbräck från jordlandet bakom huset, men även där rullar det på.
 
Framför allt har jag märkt att när man går på jorden bakom huset blir det väldigt fint packat efter att torvorna avlägsnats. Jag har varit lite skeptiskt till hur knölig jorden är men jag tror det kan gå vägen ändå. Får väl köra några vändor med traktorna och platta till det efter att torvorna är borta. :)
 
På renoveringsfronten? Där ser det ut såhär. :)
Vitt, helt och fräscht! Ruttet, slitet och oisolerat - borta! Lite isolering och foder och sen är rummet redo för nya ljuvliga ytskikt. Skön känsla!

Bird's the word!

Publicerad 2014-03-02 17:19:00 i Naturkärlek,

Blivit lite fågelskådning i veckan och igår for jag till Hornborgasjön istället för att renovera. Det var ett trevligt substitut vill jag lova! Dagens största behållning var havsörnen som seglade in bland änder och gäss och satt ståtligt i ett träd till vår stora belåtenhet. Turligt nog åkte jag med fågelklubben som kunde peka och förklara och hjälpa mig att hitta rätt, och inte minst låna deras tubkikare!
 
Det kryssades fem nya arter; Mindre sångsvan, salskrake, sädgås, bläsgås och stjärtand.
Andra roliga arter denna vecka; havsörn, strömstare, grågås, storskrak, vigg, bläsand, tofsvipa, smådopping, skäggdopping, kricka, knipa, trana, sångsvan och sötaste söta stjärtmesen!
Dessutom tycks grönsiskorna ha bytt plats med gråsiskor på Hjärttorp. Men de grå är mycket mer försiktiga än de gröna så de satt mest i buskarna och tryckte och tittade avundsjukt på modiga talgoxar och domherrar vid fågelautomaten... 
 
Vigghona i Liljeholmskanalen:
En lustig gräsand i stan...
Andra lustiga typer... :) 
 Idag for jag till Dumme Mosse och hoppades på kungsörn men det blev inte mer spännande än fyra sångsvanar och två grågäss. För att i alla fall få något roligt åkte vi till Dunkehallaån och fick se precis vad vi letade efter; en strömstare! :) Ny för året och helt ny för mamma, så det var roligt!

Om

Min profilbild

Jag är en tjej på 26 år som renoverar ett gammalt torp i skogen, arbetar som biolog och nördar kring det mesta som rör djur och natur. Min trädgård ska bli en fjärilsrestaurang och mitt hem ska bli en lantlig dröm.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela