SandNord

Torprenovering, djur, natur och trädgårdsarbete med en stor släng av nörderi

29 maj

Publicerad 2016-05-29 21:27:57 i Allmänt,

Massor med blommor p ådet urgamla, men pyttelilla, äppelträden. Hästskit is the shit, bokstavligen. 
Äppelblommen och syrenen doftar lika ljuvligt båda två.
Getramsen tar för sig i rabatten, vacker och ståtlig. 
Mian rosor White New Dawn och Pink The Fairy överlevde trots allt! Många fina skott på väg, hoppas jag kan ta lite bättre hand om dem detta år och att de vill blomma lite. 
I mitt wooland kommer alla funkoir, kaukasisk förgätmigej och alunrot så fint. Starka fina plantor. Inga stänglar än på funkiorna dock. De kanske ska få tillökning i år, och en massa gödning så de växer sig stooora. Kanske lite sällskap av fina omrbunkar också. 
En spontan äng har uppstått vid utedasset, där vi rensade förra året. Utan konkurrens av ogräs och gräs är detta alltså vad som ploppar upp. Midsommarblomster, blåsuga, smörblomma, förgätmigej...
 

När sommaren följde på vintern

Publicerad 2016-05-08 22:02:20 i Allmänt,

Bloggen lever igen!
 
Det börjar närma sig ett år sedan senaste inlägget (nästan). Jag har helt enkelt haft annat fokus denna tid, men husbygget har ändå fortgått. Nu finns det inte bara en grund, det finns ett helt nytt hus tycker jag.
Det har med andra ord hänt en hel del. Husbygget fortgår och just nu är det isolering som pågår. I resten av huset finns många små projekt att avsluta och ett stort - köket. Det lär dyka upp uppdateringar vad det lider. I nybygget ska det alltså få plats en rejäl tvättstuga med förvaring, vattentank och varmvattenberedare samt ett badrum och groventré. Vi råkade få ett extra rum på ovanvåningen som var planerat som en liten vind. Det är dock möjligt att stå raklång där uppe, så det kommer bli en dörr in till det norra sovrummet och vips har vi ett ytterligare rum.
 
Denna långhelg bjöd passande nog på riktig sommarvärme. För bara två veckor sen snöade det och slog till med fem minusgrader på natten. Så nu kommer allting på samma gång - påskliljor, maskrosor, lönnen blommar och gräset behöver klippas. Helt underbart att sitta under lönnen med tusentals surrande insekter som kalasar på buffén medan solen strilar genom grenarna och sommarvärmen är ett faktum redan halv tio på förmiddagen.
 
Min kaukasiska förgätmigej (Jack Frost) var redan riktigt framme med blommor och allt. Kul att den och mina funkior och alunrot som jag planterade förra året är på gång, de verkar ha gillat läget! Nu hoppas jag de vill fylla ut och täcka marken, men kanske får kompletteras lite för att det ska gå lite snabbare.
Gullvivorna har exploderat sedan vi rensade i deras område och tog bort stora delar av kornellen och annat krafs. Så fina! Detta är bara en liten del av havet av gullvivor. De gör sig så fint med den otroligt gamla vildapeln i bakgrunden med mängder av skägglav och andra lavar på, med lite blottat berg vid foten av trädet. Trolskt och fint med luftig aspskog som backdrop.
Rosorna jag planterade förra året var dock inte helt nöjda. Dels har de fått klara sig helt utan hjälp i vinter men de borde ha kupats. Och sen kom det många minusgrader och snö nyligen så antagligen led många tidiga växter av det. Rosorna är nu nedklippta till en spillra vardera, men de lever åtminstone. Gödsel fick de också, liksom äppelträden. Nu kan man väl bara hålla tummarna och se vad det blir av allting.
 
I år blir det annars bara lite småplock i trädgården med fokus på att på huset färdigt till slut. Det är mycket kvar att göra men med gemensamma krafter ska vi nog fixa't! 

Om

Min profilbild

Jag är en tjej på 26 år som renoverar ett gammalt torp i skogen, arbetar som biolog och nördar kring det mesta som rör djur och natur. Min trädgård ska bli en fjärilsrestaurang och mitt hem ska bli en lantlig dröm.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela