SandNord

Torprenovering, djur, natur och trädgårdsarbete med en stor släng av nörderi

Holkbygge!

Publicerad 2014-01-27 21:37:30 i Naturkärlek,

Har man en tråkig söndag är det ju alldeles ypperligt att fylla den med lite snickarglädje. I detta fall, en stor uggleholk!
Anskrämligt hemska bilder, jag vet. Men en förbaskat fin holk, gjord av lite spillvirke och takpapp! Nu får valfri uggla flytta in, jag lär sitta på lur och hålla koll. Tänk att få se ett par fluffiga uggleungar kikar ut genom gluggen!

Kort uppdatering

Publicerad 2014-01-19 22:34:35 i Renovering,

Vi har jobbat lite med renoveringen och läget är som följer:
 
Två reglar är på plats och vindpapp på två väggar. Idag kom ytterligare två reglar på plats på en annan vägg i trappen. Arbete pågår med att luska ut hur man ska jobba med alla varierande mått och vinklar. En gammal balk har fått skalas av någon centimeter för att bli jämn och rak så att hörnen kan bli riktiga hörn, istället för rundade hörn. Just nu lutar det åt att ha en synlig balk i trappen för den är så himla felplacerad och detta är antagligen det smidigaste och finaste sättet att arbeta kring det!
 
Alla väggar lutar åt ett eller annat håll.  Alla balkar är olika stora och avståndet mellan yttervägg och vangstycke varierar på samtliga platser. Det gör arbetet extra spännande! 
 
Jag har rensat i vardagsrummet och huserar nu mer möbler i extrarummet där uppe istället. Detta gav mig möjlighet att montera upp en enorm bokhylla i hopp om att också bli av med den på något vis. Stor brun bokhylla med vitrinskåp och ljusramp säljes!
 
I sovrummet är snart alla tapeter borta och idag rensades den inte så fräscha garderoben. Där hittade vi pappas Lego, det vill säga uråldrigt original-Lego. Vi hittade också en påse innehållandes knoppar till lådor, en påse med sladdar och vägguttag, fejkblommor och mycket annat spännande. Garderoben är redo att skrubbas och hyllan ska plockas ur, sen kan jag måla den invändigt! Mer saker att göra med sovrummet är att bryta upp taket så vi kan sätta nytt tak upp till nock, och sedan ska det nya fönstret in innan jag kan börja tapetsera. 
 
Tjohej vad det går! Bilder kommer framöver.

Räddningsaktion på gården

Publicerad 2014-01-16 16:31:26 i Naturkärlek,

Med en stor smäll flög en domherre in i ett köksfönster idag. Lagom tills jag var framme vid rutan var en skata där och släpade ut stackarn i gräsmattan. Vi sprang ut och tog med lilla herren in i värmen, la honom i en mörk skolåda och observerade att han blödde från magtrakten. 
Herren piggnade till snabbt och fick flyga iväg nu på eftermiddagen, vilket han gjorde med glädje! Väldigt mysigt att få hålla en domherre i handen måste jag säga, efter att ha beundrat dem från fönstret så länge. Vackra varelser! Hoppas han klarar sig fint nu och kan hitta sin dam där ute i skogen. 

Ett år med sin trädgård

Publicerad 2014-01-14 10:24:53 i Trädgård,

Det sägs ju att man ska följa sin trädgård i ett år innan man gör allt för stora förändringar, för att lära sig hur den ser ut i alla väder. Jag har även hört att man ska tälta i sin trädgård i ett år, men jag tror att man faktiskt får dra en gräns nånstans strax innan dess. 
 
Det är ju faktiskt så att saker och ting får olika liv beroende på årstid. Var inte så snabb med att klippa ner blomstänglar eller liknande, de kan få fint liv under vintern. En astillbe, plymspirea eller lite bollökar som står kvar kan se väldigt vackra ut i rimfrost eller under snön! Blomställningar som Echinacea (solhatt) kan dessutom erbjuda fåglarna lite mat. Jag läste i någon artikel att trädgårdens grundstomme är den som står kvar året runt, i form av buskar, träd, gångar, stenar och blomställningar. De ger trädgården struktur även på vintern och skapar intressanta blickfång. Något att ta med i beräkningen när man drömmer om sin framtida trädgård.
 
Dessa är bara lite mobilbilder jag tog i farten igår. Men visst har trädgården sitt eget liv och sin egen kalender. Kornellen har bjudit på färg med sina röda grenar hela hösten, oxbär likaså med sina röda bär. Nu ligger det en drömsk småländsk vinterslöja över landskapet som döljer saker som det uppharvade området bakom huset, och allting ser så mysigt och fräscht ut. För att inte tala om dammen, som nu är fylld till bredden av regnet som kom dagarna innan det frös på. Jag behöver inte längre kisa för att föreställa mig hur den där gropen kommer att se ut framöver!
 
Städa bör man... en annan dag.
En styck kornell och utedass i vinterskrud.
Snön döljer tacksamt mossan på uthusets tak.
Jag gillar att huset är lite gömt från den plats där alla skogsälskande stadsbor brukar parkera bilen inför sina promenader. Till höger skymtar en gran som vid denna tidpunkt nästa år antagligen hjälper till att få upp lite mysfaktor i öppna spisen.
Ett stycke damm fylld till bredden.
Alla granar på bilden ska puts väck när tiden är mogen.
 

Längtan efter våren

Publicerad 2014-01-10 12:12:35 i Naturkärlek,

Silverstreckad pärlemorfjäril på hallon, Skåne
 
Jag längtar efter vår och sommar. Mest efter våren. Jag sitter här och gäspar ikapp med mig själv och varje dag känns det som att jag försöker få igång en rostig gammal stridsvagn på morgonen. Jag. Är. Så. Trött. Detta varvas med att på kvällarna vara ytterst rastlös eftersom dagarna försvinner så snabbt. Lagom tills jag är pigg är det mörkt ute, och jag trotsar mörket för lite promenader med min pannlampa. Och på det viset minskar jag mitt intag av D-vitamin till ungefär noll. Jag borde köpa vitamintabletter...
 
Full av längtan efter våren hittar jag denna artikel angående bristen på bin i Europa. Det är ju ingen purfärsk nyhet direkt och bidöden sprider sig nu över världen. Själv spanade jag häromdagen på de gamla bikuporna här på gården, och varje gång jag är på Hjärttorp ser jag behållarna för sockerlösning som man ger bina på vintern efter att man tagit deras vintermat; honungen. I uthuset står en honungsslunga och jag känner mig så himla redo!
 
Det är ju väldigt gynnsamt klimat vid torpet, skyddat från vind och väldigt varmt när solen är framme. Kanske leder lite extra pollinatörer till rekordskörder... :) För en sak står klart: pollinatörer måste vi ha! Även om min lilla trädgård inte ens är en fis i rymden för världens eller Sveriges insekter så hoppas jag att den kommer att betyda nånting för insekter ocj djur på våra marker. Just nu planerar jag för mitt "woodland" som allra helst ska innehålla en liten bäck, vilken jag hoppas kommer locka till sig lite smått och gott. Och dammen också, såklart. Men det är skillnad på en damm och rinnande vatten! I en damm kan amfibier och vattenväxter trivas, i ett litet rinnande, grunt vatten kan fåglarna bada och dricka och sumpväxter frodas. Svagt sluttande kanter till dammen ger insekter möjlighet att dricka, men små vattenblänk i form av fågelbad blir även det aktuellt och till glädje för många djur.
Bredbrämad bastardsvärmare, Skåne
 
Jag är kanske den enda trädgårdsentusiasten som villigt kommer att plantera tislar i något hörn av trädgården..? Tistlar är både viktig för fjärilslarver och för vuxna fjärilar. Vill man ha mängder av fjärilar och andra fina insekter finns det några riktig bra växter att satsa på:
Tistlar av olika typer och nässlor. De sprider sig lätt men på min näringsfattiga tomt växer knappt en enda nässla. Nässlor är särskilt viktiga som uppväxtplats för fjärilslarver. Andra bra växter är kål för kålfjärilen eller benved och getapel för citronfjärilen.
Fjärilsbuske, eller syrenbuddleja. Galen favorit hos många insekter.
Olika kryddor så som kungsmynta (oregano), isop, timjan i olika sorter och lavendel.
Alla blommor med mycket färg och mycket doft! Här kan man hitta t.ex. rosenvial, rudbeckia, ringblommor, kaprifol (speciellt för nattfjärilar! Har man tur man locka till sig den stora ligustersvärmaren), aster, prästkrage, fetknopp, fetblad, ljung och självklart; vilda ängsblommor. 
Tiselfjäril, Rångedala plantskola
 

Ambivalens

Publicerad 2014-01-10 10:41:00 i Inredning,

Slutligen tror jag att jag har enats lite mer med mig själv angående vad jag ska ha för tapeter. Just angående vardagsrummet så har jag velat och velat. Fondvägg? Beige? Randigt? 
Nu har jag kommit fram till att fondvägg är från fel sida sekelskiftet. På rätt sida sekelskiftet (vi snackar alltså 1800-1900) hittar vi starka färger och roliga eller lyxiga mönster med breda vita golvlister och vitt golv som kontrast. Jag har falltid pladask för starka kontraster till dessa vita ramar. Och vita ramar har jag gott om i vardagsrummet; tre fönster i vardera väderstreck, en dörr på den fjärde väggen och en eldstad med vit murstock.
 
Först ut är Duro Gammalsvenska, Hudiksvalls Teater. Vi hittade lite mustiga röda medaljongtapeter och ungefär här föll poletten ner. Kärlek! Den har utgått men fanns i lager hos Duro och jag hoppas att de inte kika på fel artikel!
Sen har vi farstun. Den är liten och jag är lite kluven till antingen denna eller nästföljande. Den ser grön ut på bilden men är mustigt röd och guldig i verkligheten. Den ser lite galen ut på skärmen, det får erkännas. Boråstapeter Vintage.
Vidare går vi upp för trappan, vars väggar pryds av vit pärlspont, till hallen på ovanvåningen. Även här är tapetmängderna mycket små, väggarna är låga och vinklarna är många. Denna bild stämmer hyfsat bra men den är något rödare i verkligheten. Boråstapeter Marstrand. Lite sugen är jag allt på att behålla ränderna både i hall och farstu... Eller ska pärlsponten fortsätta upp och klä hallen? *sliter mitt hår*
Ovanvåningen får stå som en mysig och romantisk kontrast till paradnumret på bottenvåningen. Till gästrummet fann jag en ny favorit, i stället för en gråvit färgskala som tidigare tänkt blir den lätt rosa. Boråstapeter Falsterbo.
 
 Det var vad som hanns med. Sen blev huvudet snurrigt. Känner spontant att det blir mönster, mönster, mönster. Men jag är ju lite knäpp i mina preferenser. 
 
Eller så kan man måla allt. Vet inte om jag orkar mer tapetfunderingar. Är väl lika bra att tapetsera sovrummet där jag faktiskt bestämt mig och sen bara blunda och köra.
 

Måla om sängbord i furu

Publicerad 2014-01-09 22:54:42 i Renovering,

Rätt så nöjd om jag får säga det själv. Nordsjö färg i kulören Nordsjövit, halvblank. Först lite lätt slipning och tvätt, sedan två strykningar färg. Färdigt!

Djuren på Hjärttorp

Publicerad 2014-01-04 21:05:00 i Inredning,

Det är sannerligen så att djuren kommer att ta stor plats i inredningen. Samlingen växer...
Ljusugglan var julklapp. Den långbenta fulfågeln köptes på second hand nu i veckan, liksom marmeladskeden från Bröderna Nilssons i Kungsbacka. Stjärtmesen är en Deco Bird handsnidad i trä från Wildlife Garden. Tavlan i bakgrunden kommer från Mio.
Dessa två, mycket tunga, julklappar vaktar för närvarande min TV från en viss klåfingrig katt. Därav den ytterst skärande bakgrunden (nej jag orkade inte flytta dem för fotografering, de väger några kilon styck).
Allting kan ju dock inte härleda till djur, då blir det knasigt. Denna fina takkrona för värmeljus hittade jag på second hand för hela 40 kr häromdagen. Gött fyndat känner jag! Ingen aning om var jag ska ha den men jag var bara tvungen att ha den. Älskar återbruk och second hand!
 
I morgon ska jag nog åka och införskaffa lite träfärg och ge mig på sängborden i furu, mina fynd från Myrorna. 110 kr för två rejäla sängbord. Behöver dock fundera ut vad för typ av knoppar de ska ha, kan inte bestämma mig! Vita ska de dock bli, problemet är ju att det finns olika nyanser av vitt... Hälsningar, Fröken Ambivalent.

Trappor och tapeter

Publicerad 2014-01-04 20:20:57 i Renovering,

Här kommer de utlovade bilderna på trappan! Den står fortfarande öppen och väntar på att göras klart.
Före, med borttaget fönster och diagnostiserad med trappsjukdomen Glipor-mellan-trappstegen.
Eventuellt fortsätter detta arbete i morgon. Jag är just hemkommen från nästan en hel vecka i Göteborg med nyårsfirande, umgänge med bror och vänner och fann en viss rastlöshet när jag kom hem. Efter en intensiv vecka är det trist att bara varva ner. Resultatet? 
Det är alltså sovrummet som fått sig en omgång och man kan väl säga att förvandlingen därmed är inledd! Tapeten var sådär lagom jobbig så i fortsättningen blir det att spraya på vatten och hoppas att limmet ger med sig lite. Sprayade lite idag men var antagligen aningens för otålig för att vänta på effekten.

Om

Min profilbild

Jag är en tjej på 26 år som renoverar ett gammalt torp i skogen, arbetar som biolog och nördar kring det mesta som rör djur och natur. Min trädgård ska bli en fjärilsrestaurang och mitt hem ska bli en lantlig dröm.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela