SandNord

Torprenovering, djur, natur och trädgårdsarbete med en stor släng av nörderi

Längtan efter våren

Publicerad 2014-01-10 12:12:35 i Naturkärlek,

Silverstreckad pärlemorfjäril på hallon, Skåne
 
Jag längtar efter vår och sommar. Mest efter våren. Jag sitter här och gäspar ikapp med mig själv och varje dag känns det som att jag försöker få igång en rostig gammal stridsvagn på morgonen. Jag. Är. Så. Trött. Detta varvas med att på kvällarna vara ytterst rastlös eftersom dagarna försvinner så snabbt. Lagom tills jag är pigg är det mörkt ute, och jag trotsar mörket för lite promenader med min pannlampa. Och på det viset minskar jag mitt intag av D-vitamin till ungefär noll. Jag borde köpa vitamintabletter...
 
Full av längtan efter våren hittar jag denna artikel angående bristen på bin i Europa. Det är ju ingen purfärsk nyhet direkt och bidöden sprider sig nu över världen. Själv spanade jag häromdagen på de gamla bikuporna här på gården, och varje gång jag är på Hjärttorp ser jag behållarna för sockerlösning som man ger bina på vintern efter att man tagit deras vintermat; honungen. I uthuset står en honungsslunga och jag känner mig så himla redo!
 
Det är ju väldigt gynnsamt klimat vid torpet, skyddat från vind och väldigt varmt när solen är framme. Kanske leder lite extra pollinatörer till rekordskörder... :) För en sak står klart: pollinatörer måste vi ha! Även om min lilla trädgård inte ens är en fis i rymden för världens eller Sveriges insekter så hoppas jag att den kommer att betyda nånting för insekter ocj djur på våra marker. Just nu planerar jag för mitt "woodland" som allra helst ska innehålla en liten bäck, vilken jag hoppas kommer locka till sig lite smått och gott. Och dammen också, såklart. Men det är skillnad på en damm och rinnande vatten! I en damm kan amfibier och vattenväxter trivas, i ett litet rinnande, grunt vatten kan fåglarna bada och dricka och sumpväxter frodas. Svagt sluttande kanter till dammen ger insekter möjlighet att dricka, men små vattenblänk i form av fågelbad blir även det aktuellt och till glädje för många djur.
Bredbrämad bastardsvärmare, Skåne
 
Jag är kanske den enda trädgårdsentusiasten som villigt kommer att plantera tislar i något hörn av trädgården..? Tistlar är både viktig för fjärilslarver och för vuxna fjärilar. Vill man ha mängder av fjärilar och andra fina insekter finns det några riktig bra växter att satsa på:
Tistlar av olika typer och nässlor. De sprider sig lätt men på min näringsfattiga tomt växer knappt en enda nässla. Nässlor är särskilt viktiga som uppväxtplats för fjärilslarver. Andra bra växter är kål för kålfjärilen eller benved och getapel för citronfjärilen.
Fjärilsbuske, eller syrenbuddleja. Galen favorit hos många insekter.
Olika kryddor så som kungsmynta (oregano), isop, timjan i olika sorter och lavendel.
Alla blommor med mycket färg och mycket doft! Här kan man hitta t.ex. rosenvial, rudbeckia, ringblommor, kaprifol (speciellt för nattfjärilar! Har man tur man locka till sig den stora ligustersvärmaren), aster, prästkrage, fetknopp, fetblad, ljung och självklart; vilda ängsblommor. 
Tiselfjäril, Rångedala plantskola
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jag är en tjej på 26 år som renoverar ett gammalt torp i skogen, arbetar som biolog och nördar kring det mesta som rör djur och natur. Min trädgård ska bli en fjärilsrestaurang och mitt hem ska bli en lantlig dröm.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela