SandNord

Torprenovering, djur, natur och trädgårdsarbete med en stor släng av nörderi

Ett dagsverke

Publicerad 2013-08-24 21:23:00 i Renovering,

På ett dagsverktorp passar det sig att utföra ett dagsverke! Idag i form av att nästan måla klart baksidan, och det roligaste av allt... klippa gräsmattan! Jag måste nog påstå att ridern är en ny favoritleksak och jag klipper gladeligen alla gräsmattor jag kommer över.
Ser riktigt välvårdat ut nu!
I en av de nersågade granarna hittade vi ett fantastiskt litet fågelbo, byggt till perfektion. Är sååå nyfiken på vilken fågel som byggt det... Dessvärre inte nån stjärtmes, men drömmen lever vidare. Jag VET att de finns där!
 

Bildorgie

Publicerad 2013-08-24 20:56:21 i Fotografi, Naturkärlek,

Så. Sjukt. Trött. Har målat målat målat och det värker från topp till tå.
 
Därför väljer jag nu att titta på en massa bilder från jobbet som hittills är utfört. Det har trots allt bara gått en vecka men mycket har hänt!
 
Kaprifolen som dog flisdöden mycket värdigt.
Rent!
 
Ett räddat äppelträd! Gödsel från stallet (välbrunnet!) och flis från kaprifolen. Idag har den även ett nytt barkskydd precis som nya äppelträdet också fick.
 
 
Vill här tillägga att gräsmattan är full av kvickrot... för dem som läser detta, och som själva vet hur det är att gräva och rensa djävulsgräset.
 
Här har mängder av miniträd sågats ner. Idag släpade jag bort ungefär hälften till skogsbrynet... det var 77 st. Från fingertjocka stammar till perfeka julgranar. Äppelträden står stolt kvar! Här ska det bli fruktträdgård, minst nio träd är planerade och har fått sina placeringar. Äpplen, päron och plommon!
 
Jobbar stenhårt vidare!
 

Välkommen hem!

Publicerad 2013-08-23 23:11:22 i , Renovering,

Hej och välkommen hem till mig! Här ska jag bo, förhoppningsvis nån gång nästa år. Jag är sanslöst kär i huset, tomten, läget, historien och ungefär det mesta som rör detta ljuvliga torp mitt i skogen. Renoveringen har just påbörjats och här kommer jag försöka hålla jämna steg med utvecklingen... men det går i en rasande fart!
 
Lite saker som finns på tomten; röda, svarta och vita vinbär, röda och gula krusbär, körsbär, rabarber, klarbär och hallon. Bland prydnader finns ek, lönn, vildapel, björkar, forsythia, syren, en, rönn, asp och många sorters blommor...
 
I denna trädgård ska det skapas en fjärilsrestaurang och ett ordentligt köksland. Fjärilsrestaurangens hur, vad, varför kommer jag att skriva mer om framöver. Kontentan i det hela är att trädgården ska ha ett syfte, samtidigt som den är vacker. Den ska producera och livnära, och det ska självklart vara ekologiskt odlat. Gödsling sker i form av välbrunnet hästgödsel, vilket jag har fri tillgång till. Levernet i allmänhet kommer att speglas av medvetna val och så naturliga produkter som möjligt. Jag själv har slutat sminka mig och färga håret, det lilla smink jag äger övergår till naturligt sådant. Alla skönhetsprodukter som jag använder är helt naturliga och till största del ekologiskt odlade. Det är inte klurigt alls, och ger varken avkall på doft, resultat eller ekonomiska aspekter. I veckan har jag botaniserat bland naturtvålar då jag sprang på Klockargårdens naturtvålar först på Julita Gård, och sedan även på en plantskola. Jag var helt klart tvungen att bunkra upp då! :) Trädgårdsskrubb, Jordgubbsdrömmar samt Örter & Kärlek.
 
 
Så till torpet igen. Börjar med en "försäljningsbild"...
 
Här är sanningen. Alger, gammal färg, ormbunkar, döende kaprifol... för att nämna några saker.
 
Än så länge har jag hunnit med att:
*Borsta rent gaveln och måla den, förutom allra längst upp [pga höjdrädd]
*Tagit ner kaprifolen och flisat den med maskin
*Tagit ner en dubbelt så stor kaprifol på framsidan av huset
*Klippt ner ormbunkarna [nästa års projekt att döda dem på riktigt]
*Beskurit en schersmin (de torra grenarna vänster i bild) och flisat de torra grenarna [cred till mamma och pappa]
*Borstat baksida och målat hela så långt jag kan nå, håller på att måla resten från stege
*Pappa har sågat ner alla småträd på baksidan som fått fäste samt granen längst bort i bild
*Grävt rent runt ett missunnat gammalt äppelträd, gödslat och lagt på flis samt vattnat
 
I morgon ska jag köpa läkt och byta några sådana på södergaveln så jag kan måla där sen. Gräsmattan ska klippas och en stor björk ska sågas ner av proffset pappa. Mitt jobb blir att gräva rent runt rötterna så dem kan sågas av, sedan får traktorn dra upp stubben. Då är det nog dags att ordna lite efter-bilder!
 

Flower pretty flower

Publicerad 2013-08-21 23:34:25 i Fotografi, Naturkärlek,

 
Jag älskar blommor, tydligen. Det är en ganska ny fascination, men jag älskar min nya grej. Vilda blommor är alltid bäst, men det är nånting med dahlior... Jag vet inte om jag skulle orka med mecket att ta in rotknölen och återplantera varje år. Men det är så VACKRA. Här följer tre närbilder som jag vill trycka på fotopapper och rama in, i en grupp.
 
 
 

Om

Min profilbild

Jag är en tjej på 26 år som renoverar ett gammalt torp i skogen, arbetar som biolog och nördar kring det mesta som rör djur och natur. Min trädgård ska bli en fjärilsrestaurang och mitt hem ska bli en lantlig dröm.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela