SandNord

Torprenovering, djur, natur och trädgårdsarbete med en stor släng av nörderi

Fjärilarna på Knivsåsen

Publicerad 2014-06-28 18:23:32 i Fotografi, Naturkärlek,

Jag befinner mig på jobb i Skåneland hela sommaren och fick igår nys om den nya appen Bastardsvärmare från Naturskyddsföreningen. Detta drog mig till minnes att jag förra året såg en bredbrämad bastardsvärmare alldeles här i närheten;
Så jag begav mig åter till denna plats jag aldrig hann utforska närmare, nämligen Knivsåsens naturreservat. En väldigt vacker plats med en getryggsås, det vill säga en väldigt smal och liten ås. Som en knivsegg helt enkelt. Där finns ett gammalt stenbrott som idag gör en vacker badplats med lodräta klippor och nästan turkost vatten. Man börjar sin promenad genom tät bokskog som omger åsen och sen vandrar man ut på de öppna beteshagarna som endast betas av små grupper av kor och får, vilket lämnar landskapet öppet och artrikedomen bland både flora och insekter är hög. Inte minst växer där massor av vackra orkidéer (Jungfru Marie nycklar).
 
Direkt sprang jag på mängder med fjärilar! De var överallt och när jag gick genom hallonsnåren flög de upp flockvis från buskarna. Först ut var en hedblåvinge, men talrikast var slåttergräsfjärilen. De var överallt!
Slåttergräsfjärilen var svårflörtad och lättskrämd och "myror i brallan" fick en ny innebörd efter att jag tänkt mer på var fjärilen flyger än var jag placerade mitt knä... Det fanns tydligen en myrstack just precis där.
En annan raring som fanns med på hela promenaden var kamgräsfjärilen. Livlig liten sak!
Bland backtimjan fanns det stor artrikedom. Slåttergräsfjäril och kamgräsfjäril trängdes om de bästa platserna och satt gärna ovanpå varandra. Men där letade sig även in en väldigt fin mindre guldvinge (här i sällskap av ett bi).
Samtidigt dök det upp en bekantskap från förra året; allmän metallvingesvärmare. Liksom bastardsvärmarna är även denna art på tillbakagång då liknande landskap med torrängar försvinner till förmån för storskaligt jordbruk med monokultur. Den är alltså inte så allmän som man kan tro, men namnet ger en bild av hur dess förekomst har förändrats sedan den fick sitt namn.
Jag förvånade mig själv genom att få syn på denna lilla krabat sittandes i gräset vid flera tillfällen. Den är mycket liten men dess färger står verkligen ut ur mängden! Allmän purpurmätare, som även denna uppnår hotstatus NT (Nära hotad) på svenska Rödlistan.
Längre fram på promenaden ägnade jag föga uppmärksamhet åt de mångtaliga gräsfjärilarna. Men så plötsligt såg jag en stor, orange fjäril och sprang såklart efter den! Snart upptäckte jag att just på denna plats var det ett myller av pärlemorfjärilar! Det var bara att stå stilla så kom det snart en och visade upp sig. Just denna är en ängspärlemorfjärilar, kanske fanns där fler sorter som inte kom med på bild.
Tillsammans med pärlemorfjärilarna hittade jag några vackra violettkantade guldvingar. Så fina!
Ingen bastardsvärmare att rapportera denna gång men det får bli fler besök på Knivsåsen snart med nyladdat tålamod, och bättre koll på var myrstackarna är!

Ansiktslyftet

Publicerad 2014-06-22 16:32:08 i Renovering,

Nu är lyckan stor, för nu börjar man faktiskt se att nånting händer på Hjärttorp! Bra grundarbete i all ära, men det är ju först när ytskikt kommer på plats som man börjar få lite frid i själen. Även om det är grundarbetet som tar mest tid och som i slutänden faktiskt är det viktigaste, och mest gråa-hår-framkallande.
 
Såhär ligger det till idag, sagt med bilder.
 
Ny dörr på plats!! Den är Underbar, Fantastisk och Vacker (bilden är lite sned, dörren är rak och allt annat lutar... Välkommen till Lustiga Huset!).
I trappen och hallen börjar det hända nånting, många skivor är nu på plats.
Och så till paradnumret: sovrummet! Här har jag målat tak och är hemskt nöjd med resultatet.
Och vad kommer efter tak? Tapeter! Här är även golvet skurat, fast det krävs nog några vändor till med skurborsten...
Mästerkatten Sigge från stallet kom och hjälpte till! Sen sussade han så gott på en stolsdyna medan det var fullt arbete runt omkring. Med andra ord har sovrummet redan provsovits och godkänts!
Och så kan man låtsas att man redan flyttat in. Om man kisar lite.
Älskar tapeterna! Nästan halva rummet gjort, to be continued om två veckor.

Fjärilsmani

Publicerad 2014-06-21 13:44:25 i Fotografi, Naturkärlek, Trädgård,

Det renoveras för fullt men just idag har jag tänkt dela med mig lite fler fynd från trädgården! Bilder på renoveringen dyker troligtvis upp i morgon. 
 
Jag går på jakt varje gång jag är där och än så länge dyker det upp nya fjärilar varenda gång. Blomflugorna uppvisar en enorm diversitet, humlorna älskar lupinerna och igår såg jag en jungfruslända! Blev mycket förvånad över detta men hann inte få något foto av den snabba rackaren. Istället spenderade jag nästan ohälsosamt mycket tid på att fota fjärilen som är först ut; en mycket flyktig luktgräsfjäril.
Varje dag följs jag åt av ängssmygaren som gärna vill vara med, men den tycker inte om när man kommer nära.
En annan rolig krabat var svår att få ett bra foto på, men jag tror jag kommit fram till att det är en skogspärlemorfjäril. Fantastiskt vackert tecknad.
Ute på grusvägen finns det en solig plats där det alltid finns någon fjäril. Denna gång en blåvinge, troligtvis en hedblåvinge. Svår att skilja från ljungblåvinge men jag tror mer på hed. Väldigt liten!
Idag är det regnigt så troligtvis kan renoveringen invändigt fortskrida lite smidigare när fjärilsjaktpauserna uteblir... :)

Vad jag finner bland blommor och blad

Publicerad 2014-06-06 20:31:35 i Fotografi, Trädgård,

Renoveringen tog lite semester, men det har inte trädgården gjort! Den grönskar, växer och frodas och är alldeles, alldeles underbar!
Jag letar alltid efter spännande saker som är på väg upp men just nu är blomningen ganska stillsam. Jag har hittat skogshyacint, jordrök och revsuga bland de lite mer annorlunda inslagen. Förvisso är kanske ingen av dem särskilt ovanlig men jag har aldrig sprungit på dem tidigare så därför bli det extra kul att hitta dem i trädgården! Just nu är lupinernas överdådiga blomning i centrum, både för mig och för våra små vänner...
Bland blommor och blad kan man finna många små ting, om man bara tar sig tid att titta noga... Alla dessa fjärilar är nya för mig, dock inte ovanliga.
Rutig buskmätare
Kvickgräsfjäril
Vitt nässelmott (supersvår att fota - den ska prompt sitta under bladen istället för ovanpå!)
Dagens minsta kompis - granbarrvecklare
Vitbrokigt slåtterfly (på äng)
Puktörneblåvinge (på äng)
 

Om

Min profilbild

Jag är en tjej på 26 år som renoverar ett gammalt torp i skogen, arbetar som biolog och nördar kring det mesta som rör djur och natur. Min trädgård ska bli en fjärilsrestaurang och mitt hem ska bli en lantlig dröm.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela