SandNord

Torprenovering, djur, natur och trädgårdsarbete med en stor släng av nörderi

Rivning av trapp, hall och farstu

Publicerad 2013-11-30 21:44:00 i Renovering,

Jag är så trött att jag knappt orkar sammanfatta dagen, men jag gör ett försök.Det har nämligen hänt väldigt mycket idag!
 
Till att börja med besökte vi Byggmax och shoppade loss. Frigolit, isoleringsplattor (gullfiber? glasfiber?), byggskivor, isoleringsplast, vindpapp, reglar, vinkeljärn och en hel drös med spikar fick följa med hem. Sen passade vi på att ta med ett lass skräp till sortergården, med bland annat en gammal säng och mängder av tidningar (de tar aldrig slut!).
Eftersom vi nu är redo att isolera och bygga nya innerväggar var det bara att ta itu med att riva det sista av väggarna och taket. Det går mycket fortare när pappa gör det av någon mystisk anledning... Av samma anledning fick vi tejpa ihop en glasruta idag som gick sönder förra gången pappa hjälpte till. Hehe.
 
I hallen fick vi en glad överraskning. Det gamla taket hade flera vinklar och kändes som en kupol. När taket plockades bort uppenbarade sig en annan konstruktion och det blev direkt bestämt att det nya taket ska vara öppet till nock! Var man bara lat när man la de där tvärgående bräderna? Jag förstår inte! Men å andra sidan går detta tänk hand i hand med att alla hörnen i trappan var rundade istället för kantiga, så jag tror föregående ägare helt enkelt hatade spetsiga hörn?
Öppet var det här, så till och med pappa kan stå rakryggad!
Ursäkta röran, men vi bygger om... ;) Den skarpsynte noterar att det finns nya partier och gamla partier. Vi är så himla nyfikna på var trapphuset kommer ifrån, den är definitivt inte original. Antagligen var det inget trapphus alls utan kanske bara ett hål i golvet och en stege i något av rummen. I några av balkarna finns det stora hål, som gjorda för träplugg, vilka inte alls används i denna konstruktion. Det tycker vi skvallrar om att trapphuset en gång stod i ett annat hus. Så spännande! Det fanns ett hus i närheten vars ladugård nu är en del av vårt stall på gården. Men vad hände med boningshuset? Är min trappa från det huset? Det måste ju gå att ta reda på..!
 
Under rivningsarbetet fann vi ett getingbo som inte påminde om något annat. Det upptog hela utrymmet mellan inner- och yttertak och såg mest ut som vispad chokladgrädde..!
Jakten på huskonstruktionens innehåll fortsatte sedan på bottenvåningen där vi ville undersöka ytterväggen i farstun, golvet samt skrubben under trappan. 
I ytterväggen hittade vi en dålig balk och en dålig regel, så där får det bli lite nytt och fräscht istället. Före:
Innanför:
Vi var övertygade om att golvet i farstun var ruttet och skadat då det kändes svampigt eller sviktande i närheten av ytterdörren. Så vi bröt upp plastmatta samt masonitskiva, och vad fann vi där under om inte ett härligt gammalt trägolv? Fritt från röta, jättefint i allmänhet men dock med rostfläckar från spikarna som plastmattan var fastsatt med. Det kanske får bli nytt golv ovanpå detta ändå men oj så skönt att det inte var nån röta! Svikten kom dels av att plastmattan satt lite löst, samt att golvet behöver stöttas upp underifrån vilket är smidigt gjort när man har torpargrund.
Allra sist tog vi en kik på trappan genom att dra bort linoleummattan på ett trappsteg. Troligtvis är plastmattan ditlimmad vid produktion. Här blir det slipning och nya ytskikt, kanske behövs då även nya lister. Men det vore ju gött att återanvända dem.
Ja, vi har alltså inte börjat bygga än men jag tycker ändå att det har hänt massor. Framför allt har vi fått massvis av information om konstruktionen, vilket ger idéer och skapar möjligheter inför framtida design. Vi har några planer på lager, mer om dem när det blir dags att bygga... :) Både farstu, trappa och hall kommer att få sig ett rejält ansiktslyft inifrån och ut!
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jag är en tjej på 26 år som renoverar ett gammalt torp i skogen, arbetar som biolog och nördar kring det mesta som rör djur och natur. Min trädgård ska bli en fjärilsrestaurang och mitt hem ska bli en lantlig dröm.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela